Премиерът Бойко Борисов съобщи, че на вчерашния коалиционен съвет (на 25 февруари) е решено една от квотите на ГЕРБ в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да бъде преотстъпена на "Обединени патриоти".

Борисов обяви това пред журналисти в Александруполис, попитан дали напрежението в коалицията расте.

"Ще върна в парламента. Ще настоявам да прегласуват решението и на мястото на единия от ГЕРБ да сложат от "Патриоти", това решихме ли го вчера?. Няма не е редно. Станала е грешка. Бях в Брюксел тогава на Съвета. Не съм разбрал какво са правили. Поех ангажимент пред вас. Пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят начин", каза Борисов, цитиран от БНР.

От партиите заявиха, че са се разбрали.

"Аз смятам, че винаги сме имали динамични отношения, но решаваме проблемите в движение и спазваме програма", заяви в парламента Даниела Дариткова.

"По-важно е решаване на дългосрочни проблеми пред коалицията, например проблема с пенсиите", каза на свой ред Борис Ячев от ОП.

Какво предизвика този обрат

На 21 февруари парламентът избра Кристина Андонова-Хитрова за заместник-председател на КРС. За членове на Комисията бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, и Ердинч Хайрула, предложен от ДПС.

Кристина Хитрова и Анна Хаджиева бяха избрани с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля", а Ердинч Хайрула беше подкрепен от ГЕРБ, ДПС и шестима независими депутати.

Кандидатурата на Пеньо Пенев, издигнат от "Обединени патриоти", беше отхвърлена.

По време на дебатите преди гласуването депутатът от "Обединени патриоти" и секретар на парламентарната им група Юлиан Ангелов попита кое е управляващото мнозинство - ДПС и ГЕРБ ли са или "Обединени патриоти" и ГЕРБ, и как така ГЕРБ ще подкрепят кандидат на ДПС.

"Днес (21 февруари), според нас, ще се види едно задкулисие и ние в това задкулисие от "Обединени патриоти" няма да участваме, няма да носим отговорност за чужди грешки и за чужди решения, няма да носим отговорност за управлението, при положение че има уговорки кандидатът на ДПС да бъде подкрепен, включително от партия ГЕРБ", коментира Юлиан Ангелов. Той призова ГЕРБ да излязат и да го опровергаят, ако не е така. Ангелов коментира, че не са съгласни да носят негативите от управление, което включва ДПС във властта.

От ГЕРБ не взеха думата за изказване по същество.

Какво друго вгорчи отношенията в коалицията

По-рано днес отново Юлиан Ангелов заяви пред журналисти, че от ОП не са съгласни "така да продължава", защото виждат "напоследък доста странни организирани акции, които явно целят да удрят единия от коалиционните партньори".

Подобни пиар акции и то върху безобидни жени са недопустими изобщо, те са "на ръба на демокрацията", категоричен бе Ангелов по повод ареста на директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив Цветелина Кънева.

"Не може по този начин да се работи занапред", предупреди Ангелов, но каза, че засега "Обединени патриоти" остават в управлението.

По въпроса се изказал по време на споменатия от Борисов коалиционен съвет и лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Така повече не може да се продължава, при възникване на каквото и да било обществено напрежение да се удря някой от коалиционните партньори", сопнал се на премиера неговият вицепремиер от "Обединени патриоти".

Коалицията като ластик

"Ластикът не трябва да се опъва, винаги може да се скъса, вчера два часа имаше коалиционен съвет", заяви днес Красимир Каракачанов.

"С тоя ластик нито за пенсиите се чу, нищо... три четвърти от времето (на коалиционния съвет) правихме сметки и излезна накрая ластикът", отбеляза Бойко Борисов.