Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов е знак за провала на кабинета "Борисов" 3. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV депутатът от БСП Крум Зарков. Според него ефект от оставката няма да има, защото в този кабинет се сменени 15 министри, при положение, че съставът на Министерския съвет е 19.

"Навън хората протестират за върховенство на закона, борба с корупцията и съдебна реформа - министърът на правосъдието подава оставка, вторият в този кабинет. Г-н Кирилов е жертва на това, че раболепно изпълняваше всичко, което му спуснат, колкото и налудничаво то да звучи за всеки един юрист", коментира народният представител.

Зарков уточни, че протестиращите не искат оставката на Кирилов, а на цялото правителство.

"Истината е, че който и да сложите за министър на правосъдието, в едно правителство, което не говори и не смее да погледне към съдебната реформа (...), с едно мнозинство, което подпечатва като с гумен печат каквито и закони да му снесат, с един ВСС, който не успява да се оттегли от раболепниченето на главния прокурор - в такава ситуация не виждам кой министър на правосъдието може да се справи", добави социалистът.

По думите на Зарков, публичните изяви на Кирилов и отношението към него в социалните мрежи са допринесли, но не са основната причина за хвърлената оставка.

Относно проекта на ГЕРБ за нова Конституция, социалистът беше категоричен, че БСП няма да размисли и да се включи в консултациите. "Категорично - "Не!". Няма да легитимираме един опасен и вреден процес, заиграване с основния ни закон по абсолютно безотговорен начин, който цели печелене на политическо време", уточни той и допълни, че в левицата няма разногласия по темата.