Комисията действа едва от юли 2011 г., но работата надмина нашите очаквания, обясни той при отчетата си за първата година, предаде БГНЕС.

В Монтана съпругата на зам.-кмета Румен Ангелов печели над 80% от обществените поръчки.
Бившият кметът на Берковица Милчо Доцов пък назначил снаха си за одитор и тя го проверява.
Служители, които са работили по еврофондове, когато напуснат, консултират същото министерство. Такъв случай има в МОСВ, което се забранява от закона, даде най-фрапиращите примери Златанов.

"При председателя на Софийски градски съд Владимира Янева нямаме обществени поръчки, а закупуване на имот, свързан с баща й и това е преди действието на закона. Ние гледаме и датата на придобиването", каза Златанов, след като миналата година комисията не откри нарушения, допуснати от Янева по делото "Софийски имоти".

За около година работа Комисията за конфликт на интереси отчита само две влезли в сила решения за установяване конфликт на интереси, пише "Правен свят".
От общо 300 получени сигнала, комисията е взела решения в 71 случая, от които в 30 е установен конфликт на интереси. Само в 2 от тези 30 пък решенията на комисията не са били обжалвани пред съд. Именно и те са решенията, които са влезли в сила и може да се приемат за приключени.

Едното е срещу директора на архитектурния резерват "Боженци" Ели Петрова, която е направила покупки за резервата за над 600 000 лв. от фирми на съпруга и на сина си.
Председателят на комисията Филип Златанов обясни, че Петрова ще бъде освободена от длъжност.

Другият санкциониран е общински съветник от Ямбол, който е гласувал за собствената си фирма при избиране на изпълнител на обществена поръчка. Всички останали решения се обжалват по съдебен ред и до момента няма нито едно произнасяне на Върховния административен съд (ВАС), но от комисията заявиха, че се надяват на първо решение до 2 месеца.

Самата съдебна процедура е много бавна и дори върви до година – тя трябва да се ускори задължително, препоръча шефът на комисията.
"Проверяваме случаите на доноси, преди да се произнесем. Над 70 производства сме прекратили, защото не работим по слухове", добави той.

По думите му законът за конфликт на интереси е от три години и все още не се разбирал от хората, които трябва да работят с него.

Златанов каза, че материята, колкото и проста да изглежда за обществото, била трудна за доказване.
Целта на комисията не е да решава "няколко сензационни случая", а да промени поведението на хората на всички нива в администрацията.