По националната пътна инфраструктура утре от Гърция към учебния полигон "Ново село" ще се придвижва автоколона с колесна бронирана и небронирана техника на Сухопътните войски на Великобритания, съобщиха от Министерството на отбраната.

Придвижването е във връзка с участието на британски военнослужещи в съвместна тренировка с български и американски военни, която се провежда на учебния полигон.

От военното министерство припомнят, че формирование от Сухопътните войски на Великобритания се включи от 6 май в съвместната подготовка на полигона "Ново село". Целта е подпомагане на процеса по изграждане на бойни и оперативни способности на многонационалната бойна група на територията на страната.

Участието на британски военнослужещи в съвместната подготовка е част от очертаните насоки за развитието на стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат, се посочва в съобщението на министерството.

Приключи учението Флотилия бойни и спомагателни кораби в Черно море

Тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2022" завърши днес, съобщиха още от Министерството на отбраната.

Финалният етап бе наситен с динамика и действия на море, които включваха обследване на райони и фарватери за наличие на морски мини, водене на бойни действия в район с химическо заразяване, оказване на помощ на аварирал кораб и други, обясниха от МО.

Бяха изпълнени съпровождане и охрана на кораби, превозващи ценен товар, и превеждането им през опасен район, в който действат подводници и авиация на противникови сили. Конвоят се проведе с участието на всички тактически групи от състава на оперативното корабно съединение.

В пълен обем бяха изпълнени всички поставени задачи по прилагане на процедурите за организиране на командването и управлението на подчинените сили, информират от военното министерство.

Родовете сили от Военноморските сили проведоха тактически действия в различни условия на бързо изменяща се среда на сигурност самостоятелно и съвместно с други формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

От министерството информират, че успешно е завършил и първият етап от оценката на фрегата "Верни" по стандартите на НАТО.

Учението постави акцент и на бойните действия срещу минната заплаха и снижаване на въздействието ѝ върху свободата на корабоплаването в българските морски пространства, информират още от МО.

В "Черно море 2022" участваха над 800 военнослужещи и цивилни служители от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, вертолети АS-565 MB "Panther" от морската вертолетна авиобаза, щурмова авиация от състава на ВВС, техника и личен състав от Втора механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски.