Кметът на Стрелча Стойно Чачов е освободен от поста си, става ясно от решение, публикувано на сайта на Общинската избирателна комисия. То е взето в последния работен ден преди празниците.

Причина за предсрочното прекратяване на пълномощията му е участието на кмета в търговско дружество, от чието управление не е излязъл.

Не е прекратена и търговската дейност на фирмата.

"Общинската избирателна комисия не може да отстрани от длъжност, тя може да прекрати правомощия. Не знам защо въпросната ОИК взима такова решение. Правомощията не са ми прекратени, аз ще обжалвам в 7-дневния срок, който комисията е написала. Със сигурност ще предприема действия. Нещата не са добре и не мисля, че така трябва да се случват", заяви Чачов.

През пролетта срещу кмета на Стрелча бе повдигнато обвинение за принуда от прокуратурата в Панагюрище. Според държавното обвинение през 2016 г. като кмет на община Стрелча Стойно Чачов е принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, без в документа да е посочена дата. За да постигне това, Чачов е употребил заплашване, изразяващо се в обстоятелството, че ако служителят не подаде молба, ще бъде освободен веднага от работа. Прокуратурата поиска отстраняването на кмета от длъжност, за да не попречи на продължаващото разследване, но съдът отказа.