Кирил Петков е просто заглавието след екипа на правителството. Пътят ще е много дълъг, но промяната ще се сбъдне. Това каза премиерът в оставка Kирил Петков в интервю пред bTV. Той постави оценка "петица" на работата на кабинета и подчерта, че той е управлявал в условията на безпрецедентна криза. 

Зад марките ГЕРБ, ДПС и ИТН - стоят три лица - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов, не сме готови да седнем заедно с тези три лица, категоричен е премиерът и съпредседател на "Продължаваме Промяната" (ПП).

Няма как да са ни партньори Бойко Борисов за промяна в съдебната система и борбата с корупцията; Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев с исканите 3,9 млрд. лева за 8 фирми; с Делян Пеевски - за него няма какво да обяснявам, но целият български народ ще ни разбере, че няма как с него заедно да променим България за по-добро, каза Петков.

Премиерът коментира и исканите от Гроздан Караджов милиарди за "бебетата, които щели да плачат". След като го попитали кои са тези бебета, министърът на регионалното развитие пояснил, че това са пътно-строителните фирми. 

Петков каза, че ПП са се борили много за събиране на необходимите гласове за подкрепа на ново правителство с техния мандат. Опитахме с хора извън шестимата отцепили се от ИТН - с тях можехме, видяха, че ние подкрепяме политика, която е и тяхната политика.

"От нашите разговори разбрахме, че има още хора, не са само 6, повече са, просто ги е страх и то е страшно. Страшно е да кажеш "не" на един лидер, който наистина има така мафиотско поведение, има охрана... Говоря и за Слави Трифонов, и за г-н Борисов. Не знам дали знаете, но, отивайки при г-н Борисов с пурата, вие отивате все едно при някой от Сицилия. Така че да кажеш на такъв човек: "Аз съм смел, искам да застана с "Продължаваме промяната" и ще се отрека от стария модел"... Въпросът е, че тези хора вкарват страх в техните депутати и дори част от депутатите осъзнаваха, че грешният път е пътят, който техните лидери сочат, те искат да бъдат част от промяната, въпросът е, че просто не им стиска да вземат правилното решение, за което не ги обвинявам. За съжаление, ще загубим няколко месеца, докато стигнем пак до независимите 121", коментира Петков.

Тримата не могат да разберат, че може да има някаква кауза извън тях, а ние търсихме истински съмишленици - хора, които вярват в промяната на България.

Поне 20 000 съмишленици ни трябват в управленски структури, за да променим системата - по места управленските структури си стоят непроменени, отбеляза премиерът. 

Какви ли не небивалици чухме, появиха се всякакви брокери да ни предлагат депутати.  Това че не успяхме да намерим 121 депутати, най-добре показва, че не сме търгували с депутати, каза още премиерът в оставка.

Във връзка с изявления на Бойко Борисов от съборния ден, Петков посочи, че казаното от него трябва да се обръща наобратно.

На въпрос дали е знаел, че ГЕРБ може да осигурят трима депутати, за да им мине кабинетът Петков отговори, че не можем да разчитаме на нито един депутат, който в 5 ч. следобед трябва да се включи при г-н Борисов и да го пита за неговото мнение.

А дали са му искали милиони, за да бъде преодолян вотът на недоверие? На това Петков отговори, че  на него лично не, но бил чул поне 5-6 различни брокери, че са се упражнявали с милиони, с позиции, но били игнорирани. Имена премиерът не спомена, но бе категоричен: "тези хора ще разберат, че ние сме тук за дългата игра и властта не е на всяка цена". "Каузата е на всяка цена и това е голямата разлика."

Премиерът беше категоричен, че газ ще има и обясни за по-евтиния газ, получаван в последно време, припомни за откритата в петък газова връзка с Гърция.

Ако третият мандат отиде в БСП - ще преговаряме и с тях, стига да покажат как ще има управление без горепосочените трима, изтъкна Петков.

Трябва много да внимаваме с тези маркетингови думички като технократско правителство, каза премиерът във връзка с предложението на съпредседателя на ДБ Христо Иванов лидерите да се дръпнат назад. Трябва да е ясно, че зад тези министри ще стоят депутати.

Непречупени принципи - такова е бъдещето на "Продължаваме промяната", заключи Кирил Петков.

За цените, икономиката, доходите, Крили Петков сподели "няколко статистики, защото наистина има инфлация, тази инфлация беше привнесена, в целия Европейски съюз я има".

"При нас е малко по-висока от част от другите страни, не от всички (в Естония и Латвия е по-висока), защото в нашата потребителска кошница има повече стоки като храни, които имат по-висока инфлация. Ние какво направихме като политическата икономическа стратегия - от една страна вкарахме близо 4 млрд. в помощи за бизнеса за тока, задържахме цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не се качва с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика.

Втората е доходите, особено на тези, които са най-засегнати и това са близко до минималните пенсии, всъщност се вдигнаха с 55% от миналата година досега, докато инфлацията да кажем беше 15%. Така че всъщност доходите на най-засегнатите изпреварваха инфлацията, което също беше много важно.

Другото нещо, което не се казва, е, че икономиката се качи в първото тримесечие с над 4%. Никой не газа: "Как се качи с 4%, когато е война? Как България успя да бие Германия (0,2% ръст на БВП - б.р.) за същия този период?" Понеже опозицията нямаше друга работа, ние работихме от сутрин до вечер, те само се упражняваха на политически опорки по различните медии и всъщност истинското съобщение на излезе. Истинското съобщение беше едно - инфлацията беше привнесена, ние се опитахме да удържим с нашите мерки за тока, опитахме се да помогнем на най-засегнатите да имат по високи доходи от инфлацията. И накрая всъщност постигнахме един растеж на икономиката в тази криза, който реално би Германия."