Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор.  

Новината беше разпространена от пресцентъра на ведомството, както и от самия него във Фейсбук:

"Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.

Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен.

С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани".

Снимка: Официален профил във Facebook на Кирил Петков

Вижте още документи >>

Все още се очаква решението на Конституционния съд, който беше сезиран от ГЕРБ-СДС да реши дали указът на президента за назначаване на служебния кабинет е противоконституционен заради това, че един от министрите е бил с двойно гражданство, каквото основният закон не позволява.

Служебното правителство беше назначено от Румен Радев на 11 май - около три седмици, след като Петков е подал заявление, че се отказва от канадското си гражданство и го е заверил нотариално.

От съобщението на Петков обаче не става ясно от коя дата важи потвърждението, че вече не е гражданин на Канада и дали това е преди сформирането на кабинета.