Днес тече вторият тур от консултации преди връчването на втория и третия мандат. В 15,15 часа започнаха консултациите с ДПС. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви твърдо относно кабинета, че непотърсена и безусловна подкрепа от страна на движението няма да има. Напрежението се нагнети при обсъждането на гражданството на служебния министър Кирил Петков.  

Страната се нуждае от редовен кабинет с широка парламентарна подкрепа, който да изведе страната. За това е необходимост прозорливост, диалог, компромис и консенсус, заяви държавният глава в началото на преговорите. 

На всички ни е ясно, че страната ни е изправена пред комбинации от кризи и тези кризи изискват държавническо отношение, изискват прозорливост от всички партии за съставяне на редовен кабинет с широка парламентарна подкрепа, заяви в началото на консултациите президентът Румен Радев.

По думите му, за това е нужен диалог, компромис, консенсус.

За разлика от 45-тото НС, в 46-тото вашата партия беше поканена на такъв диалог за формиране на правителство. За нас е важно да разберем вашето мнение и какъв трябва да бъде подходът към този въпрос - формиране на редовен кабинет с ясни цели, приоритети и програма, който да очертае път за устойчиво развитие на страната, допълни държавният глава.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че предстоят множество кризи - здравна, социална, икономическа и финансова, а в момента и политическа криза. Очертават се и допълнителни кризи, които да се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процес в страната. На изборите българските граждани заявиха промяна и ние казахме, че страната има нужда от стабилност. След предните избори ние заявихме безусловна подкрепа за новите партии, за да има кабинет. След новите избори тези позиции се промениха. Днешната заявка е, че безусловна и непотърсена подкрепа няма да има от наша страна", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Категоричното условие от което не бихме отстъпили е възстановяването на демокрацията в нашата страна и нормалността в политиката", добави Карадайъ.

Карадайъ и Радев обсъдиха и казуса "Петков", когато напрежението се нагнети

Лидерът на ДПС обясни, че е попитал икономическият министър кога и дали се е отказал от канадското си гражданство.

"Не мисля, че е удачно точно вие да повдигате темата за гражданството. Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Защото според мен да си гражданин на Република България означава да носиш България в сърцето си и когато избухна този скандал, аз самият се срещнах с г-н Петков и го запитах "Вие ще ми кажете ли коя е вашата Родина майка - България или Канада: и получих еднозначен отговор - България, заяви президентът. Коя е вашата родина г-н Карадайъ", попита Радев лидерът на ДПС. 

Карадайъ отговори - Моята Родина майка категорично е България.

Надявам се да сте искрен в тези думи, отговори му президентът Радев.

"Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита коя е родина майка на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър", добави Йордан Цонев.

Снимка: БТА

Броени дни преди последните избори на 11 юли лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и делегация от партията бяха на посещение на турския президент Реджеп Ердоган. Срещата не бе отразена от български медии, но думите на Карадайъ бяха преведени от текст в Анадолската агенция, според който той е нарекъл Турция своя майка родина. По-късно, както Анадолската агенция, така и от ДПС уточниха, че думата всъщност е "прародина".

В понеделник лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна Консултативния съвет по национална сигурност при президента, защото на него присъства икономическият министър Кирил Петков.Няколко дни по-рано стана ясно, че преди да стане министър, той е имал двойно гражданство -българско и канадско. Петков обясни, че се отказал от него още през април, но партии в парламента, сред които ГЕРБ и ДПС, поискаха доказателство за това с мотива, че не е достатъчно да бъде подадено заявление, а и Канада да потвърди, че той вече не е гражданин. 

ДПС беше единствената политическа сила, която коментира след разговорите пред журналисти срещата извън Президентството. Карадайъ отново заяви, че има нужда от редовен кабинет, служебното правителство има пропуски и нарушения. Но зависи от диалога и компромисите, които ще направят партиите. Но той повтори, че непотърсена и безусловна подкрепа от страна на движението няма да има. Относно възникналото напрежение при президента във връзка със случая "Петков", Карадайъ заяви: "Може би г-н Радев изнервен предвид политическата ситуация". Той подчерта, че за 30 години урокът за риториката анти ДПС не е научен. Кризите с анти ДПС риторика и омраза няма да се решат, каза още Мустафа Карадайъ. 

Снимка: БТА

Тази сутрин Рамадан Аталай заяви пред Нова телевизия относно съставянето на правителство, че "човек трябва да губи последно надеждата". От ДПС смятат, че има достатъчно средства в бюджета, както и че те нямат силата да определят дневния ред, но пренебрегването на ДПС от политически сили е подценяване на движението. 

Днес първи при държавния глава бяха от "Демократична България". Президентът Румен Радев и съпредседателите на "Демократична България" застанаха на общата позиция, че третият мандат е кризисен, а политическите сили трябва до последно да се опитат да съставят кабинет. На излизане обаче от "Демократична България" отново потвърдиха, че има необходимост от правителство поне през зимата, обаче кабинет с БСП не биха подкрепили. Важно е с третия мандат четирите партии, без ГЕРБ и ДПС, да се опитаме да извлечем уроци и да излъчим управление, допълни Христо Иванов. 

Вчера консултации бяха проведени с "Има такъв народ", които заявиха, че трети мандат за съставяне на правителство няма да подкрепят. ГЕРБ, която е втора политическа сила, отново заявиха, че ще вземат мандата и ще го върнат веднага. Единствено диалогични бяха от БСП, които заявиха, че ще продължат преговорите, за да бъде съставено правителство, но без ГЕРБ и ДПС. 

Предстоят разговорите с ИБГНИ, които заявиха в парламента, че няма да подкрепят трети мандат.