"България ми е в сърцето и съм влязъл в тази роля, защото милея за тази родина" - това заяви пред журналисти в Сопот служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод казуса с гражданството му.

Очаква се Конституционният съд да се произнесе дали е бил нарушен основният закон, когато той е встъпил в длъжност, въпреки че е подал заявление за отказ от канадското си гражданство, което е заверил нотариално. Тъй като все още няма официален акт от Отава, който да потвърждава това, от ГЕРБ-СДС внесоха искане в КС за установяване на противоконституционност на указа, с който президентът назначи служебното правителство. 

"Аз съм българин" е единственото, което мога да кажа, че съм, заяви още днес Петков, цитиран от БТА.

Той бе в Сопот, където се срещна с ръководството и синдикатите на ВМЗ, след което пред журналисти обяви, че иска оставките на 4-членния борд на Съвета на директорите на фирмата и на изпълнителния директор на Българската консолидационна компания. 

Според него след поисканите оставки още днес след обяд ще се чуят още новини във връзка с неговото гражданство.

"Истината е, че аз съм се отказал от канадското си гражданство преди да стана министър и оттук нататък уважавам Конституционния съд - ако оттам имат някакви препоръки, ще се съобразя с тях. Но дотогава моята задача е да си вършим работата", заяви още Петков в родния град на Иван Вазов, написал "Аз съм българче".

Според бивши конституционни съдии, цитирани от него, всички актове, издадени актове в качеството му на министър, са стабилни.

"Моята роля е да не губим нито ден, каза той, а темите, повдигнати от опонентите му, определи като "маловажни за държавата", подчерта Петков.

Той благодари на Румен Радев за вчерашните му думи, с които го защити категорично.

Вчера, след като по време на консултациите за съставяне на кабинет лидерът на ДПС отново повдигна темата, държавният глава се обърна остро към него: "Аз не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Да си гражданин на Република България не означава само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце. След като разбрах, попитах Кирил Петков коя е неговата родина майка: България или Канада. На което получих еднозначен отговор: България. А вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина майка?" (той имаше предвид изказване на Карадайъ в Турция преди изборите, че тя е неговата родина майка). 

"Моята родина е България. Мисля, че всичките 51 години, които ги имам, са доказателство за това", отговори Карадайъ.

Напрежението започна още на свикания преди дин от Радев КСНС, на който лидерът на ДПС за първи път постави въпроса и дори демонстративно напусна, след като получи отговор, че това не е сред темите на срещата.