Валери Симеонов няма да подаде оставка. Това стана ясно след коалиционна среща на Обединените патриоти, на която присъстваха лидерите на ВМРО и на НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, но не присъства третият партньор - лидерът на Атака Волен Сидеров.

Една оставка в момента означава да съборим правителството - за мен това не е решение. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след срещата. По думите му, представяйки си, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов означава ДПС и БСП да се върнат на власт, за него това не е решение.

"Изразих моето становище пред г-н Симеонов. Той дълго и нашироко обясни какво е искал да каже и че не е имал предвид да обижда майките. Аз мисля, че подсказах днес на празника на тези, които бяха. Какво означава оставката на един вицепремиер - или падане на правителството. Вчера бях много впечатлен от факта, че г-жа Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на Валери Симеонов", коментиря той.

По думите му, ако се изгони НФСБ от управлението, трябва да се разчита на Марешки. "За мен това не е алтернатива. От тази гледна точка изразих моето мнение, че г-н Симеонов малко по-внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява. Аз лично не бих използвал подобни думи. Искам да кажа и нещо друго. За мен това не е решение. Много по-важно е, че правителството си върши работата. Ние говорим за майките на деца с увреждания, но бюджетът от 270 млн. лв. за хората с увреждания се увеличава с 60 %. Правителството си е свършило работата и продължава да я върши", допълни Каракачанов.

Според Каракачанов коалицията в последните 6-7 месеца не работи.

След Каракачанов говори и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува Атака, каза Симеонов.

"Не съм сигурен и как ще гласува "Воля", не съм сигурен и как ще гласува ДПС", допълни вицепремиерът.

Той подчерта, че думи му "Кресливи жени на уж болни деца" са били извадени от контекста и не е бил разбран.  Симеонов попита журналистите "наистина ли мислите, че съм такъв изрод?". Видимо се вижда, че тези деца имат недъзи, но майките им ги държат на пек, на дъжд на студ, допълни той и попита "защо аз да се извиня, че не съм бил правилно разбран".

"Във връзка с искането на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов, той обясни, че първата точка ще е гласуване на вота на недоверие, а не неговото изслушване.

"Предложението на БСП е 24-26 октомври. Видях предложението до Цвета Караянчева. Те искат или утре, или вдругиден, или в петък да е първа точка", допълни още Симеонов.  По отношение на взаимното оттегляне на доверие, Симеонов уточни, че става въпрос за оттегляне на доверието на депутатите от НФСБ към председателството на Волен Сидеров. По думите му това може да се промени на заседание на парламентарна група, която да отсъди и гласува. Симеонов уточни, че не става въпрос за махане на вицепремиера или на председателя на ПГ на "Обединени патриоти". "Различни са ситуациите. Ние не отричаме, не искаме да омаловажим участието на "Атака" в тази коалиция, но съгласно нашето коалиционно споразумение, председателството на групата е въпрос на решение на групата. С мнозинство се взима групата", допълни още Симеонов.

На въпрос какво ще се случи, ако от "Атака" продължат да искат неговата оставка, Симеонов уточни, че трябва да има желание за оттеглянето му от страната на Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че лидерът на Атака Волен Сидеров не уважи коалиционния съвет.