Нещата стават леко миризливи, така коментира пред Dir.bg министърът на отбраната Красимир Каракачанов изявлението на Велизар Енчев, че той кадрува от 2014 година в Държавната агенция за българите в чужбина. Този привкус се добива още повече след декларацията на ДПС. Но по-важното е ще има ли България национална политика или няма да има относно българското гражданство, според вицепремиера.

- Г-н Каракачанов, днес Велизар Енчев направи твърдение пред bTV, че от 2014 година Вие кадрувате в Държавната агенция за българите в чужбина. Енчев визира и един вицепремиер и един министър, който е замесен в схемата за даване на българско гражданство. Той се позова на обвинения на Катя Матева, която е бивш директор на дирекция "Българско гражданство" и е била уволнена като неудобна. И най-накрая заявява, че за да се състои спецоперацията в агенцията е имало натиск и отвън като роля е изиграл и френския печат. Как ще коментирате?

- През март тази година имаше от френския журналист г-н Ноде едни писма, адресирани до мен. Той ми зададе пет въпроса. Същият този г-н Ноде, когато изпрати въпросите по имейла, аз го поканих, когато има свободно време да дойде в България и да разговаряме по всички тези теми, които него го интересуват и по които твърди, че той прави разследване.

Въпросите, които той бе задал, бяха следните:

Първи въпрос:  През 1989 г. г-н Каракачанов, член на БКП, бил ли е вербуван от 6-ти отдел на Трето отделение на ДС, служба пряко свързана с КГБ. Как бихте коментирали?

Първо, никога не съм бил член на БКП, а пряко свързаната служба с КГБ малко е спорно...

Втори въпрос: В Министерството г-н Каракачанов бил назначил бивши сътрудници на ДС, как коментирате това? Забележете бил назначил.

Трети въпрос: Противно мнението на експерти г-н Каракачанов се бил отказал от придобиването на бойни самолети, съвместими с нормите на НАТО, като предпочел да сключи рамков договор за 82 милиона с руско дружество за ремонт и поддръжка на българските 15 самолета МиГ. Руското дружество е РСК - МиГ.

Четвърти въпрос: На 23 февруари тази година министър Каракачанов е наредил провеждането на военни почести с артилерийски салюти пред Паметника на Червената армия, окупирала България и въвела комунизма в държавата. Какъв е коментарът Ви?

До тук нещо да чувате за българско гражданство?

Пети въпрос: Бившата началничка на Дирекция "Българско гражданство" при Министерство на правосъдието г-жа Катя Матева обвинява г-н Каракачанов в това, че е покривал трафик на незаконно предоставяне на българско гражданство. Имате ли коментар?

Ето ги петте въпроса, които касаят така нареченото велико разследване. В тези въпроси аз виждам твърдения, не виждам разследване. Никога не съм нареждал на Паметника на Червената армия да има салюти, никога не съм гонил западните фирми, за да сключим договор със съветски и т.н.

Откъде тръгва цялата работа. Всичко тръгва от същата тази г-жа Матева, която съм поръчал сега да се провери кога точно е назначена на работа, но по моя информация е твърдо протеже на ДПС. Същата тази Катя Матева по времето на служебното правителство на Орешарски изведнъж, противно на всякаква практика в България за даване и придобиване на българско гражданство от етнически българи, подчертавам, започна като директор на дирекция "Българско гражданство в Министерство на правосъдието" да стопира и прекратява преписки. Има решение на Административния съд, с което става ясно, че въпросната госпожа няма право да прекратява преписки. Стигна се до това, че българи от Македония чакат по две-три години да им се придвижи преписката. Аз проведох тогава две срещи с министър-председателя Орешарски по въпроса. Той се обади на тогавашният министър на правосъдието Зинаида Златанова. Виждах се с нея. На втората среща тя покани въпросната г-жа, която започна да ми обяснява, че македонците трябвало да доказват, че са българи. И аз я попитах няма ли да предложите да сменим учебниците по история и да възприемем скопската тема на практика, че македонците не са българи, да им признаем езика, да им признаем македонското малцинство. Тази г-жа стопираше издаването на българско гражданство на етнически българи, като разиграваше хората по две-три години въпреки 20-годишната практика на държавата в това отношение. Аз мисля, че няма нормален и разумен човек в България, който да не знае, че в Македония примерно, ако дойде един човек от Охрид и се казва Иван Стоянов или Иван Стояновски е няма как да е друг, освен българин. Или трябва да се откажем от нашата история тогава?!

На тези хора зададох и следния въпрос какви удостоверения да ви дадат желаещите от Македония да получат гражданство? Отговорът беше "от местните административни власти". Накарах ги да помислят по въпроса местните административни власти в Р Македония, които не признават наличието на българско население в Македония, които политиката им е да изтриват всичко българско от Македония, ще ли им дадат било полиция, било община, документ на едно лице, че то е от български произход, при положение, че те не признават, че има българи и отричат и крадат българската история. В същото време Матева пробутваше турски граждани да вземат българско гражданство. И то не турски граждани емигранти, такива които избягаха от Възродителния процес, а става въпрос за турски граждани, които са наследници на хора, изселили се по доброволните спогодбите България и Турция от 50-те години още. От 50-те до 70-те години има две или три спогодби, в които български турци могат да се изселят в Турция. Те се изселват в Турция легално и се отказват от българско гражданство. Тези хора не подлежаха на българско гражданство, но въпреки това същата тази въпросна госпожа им даваше, за което й бяха правени проверки и има установени нарушения. Натискът, който е оказван, той не е таен, включително от трибуната на Народното събрание и аз и мои колеги в миналия парламент сме говорили и то поименно сме споменавали, че тази госпожа на практика саботира българската държавна политика.

Ние сме внесли в миналия парламент предложения за поправки в Закона да се облекчи получаването на българското гражданство. Задавам простия въпрос, ако ние организираме някаква схема, от която печелим пари, какъв би ни бил интереса да облекчим процедурата и хората да си получават гражданство без да се налага да ходят при посредници или по адвокатски кантори или същите тези хора по най-бързия начин, както е в белите държави - включително Румъния, Унгария, Гърция, Германия и т.н. да получават ускорена процедура в рамките на 3-6, максимум 12 месеца, както беше по времето на Божидар Димитров. Винаги сме настоявали, че законът трябва да се промени в посока - имаш категории етнически българи, които няма какво да доказват. Ако дойде някой от Охрид и се казва Мехмед Халили е ясно, че може би не е българин, може да е българин - мюсюлманин, ама е малко вероятно. Него го проверявай, изисквай му документи. Какъв документ да извади един българин на 30-40 години при положение, че след 1913 година в Македония българските училища, църковни общини, българските селски общини са закрити. На всичките им документи пише сърбин или македонец, защото така е издавала документите администрацията. Документите трябва да са от 100 години. Някой пази ли на прадядо си документ от преди 100 години?! Едва ли, било от страх от политически репресии, било от нещо друго да не го обвинят, било от това, че е минало толкова време и хората се местят от град в град и тези документи изчезват. Те няма как да извадят официален административен документ от съвременните македонски власти. И по презумпция е ясно, след като ние с Македония спорим, правим договор, с който ги задължаваме да не крадат нашата история, че имаме обща история и т.н. , това е престъпление, което правеше тази въпросна госпожа да ги мачка и да им иска документи на тези хора.

До какво доведе това? Когато нямаш документ, какво правиш? Започваш да фабрикуваш някакви ментета. Започнаха да измислят някакви фалшиви документи. Примерно намерят едно удостоверение заличат едни имена, сложат други. Правят всевъзможни неща само и само да могат хората да отговорят на новите изисквания. Та по това време се създаде корупцията от тази госпожа и нейните подчинени.

На кого да обяснявам аз сега, на Велизар Енчев? Да извади нещо друго, той вади Катя Матева, която беше уволнена от министерството. Да, ние сме правили публични изявления, че тя мачка българите, че стопира процеса на българско гражданство, че ги унижава, включително и това, че тази бавна процедура създава корупционни схеми и т.н. Моето предложение беше много просто и ясно - да се облекчи процедурата. Всеки един македонски българин, който дойде тук и само по името като го видиш, като пише македонец, можеш да познаеш какъв е. Пак ще кажа няма как един Иван Стоянов или Драган Петканов да бъде примерно мюсюлманин албанец, турчин или някакъв друг. Сръбските имена завършват на "ич", лесно знаеш къде живеят, защото те са в Северните части на Македония. Имаш много документи географски, етнографски, справки издавани от български учени през последните 120-130 години и горе долу лесно можеш да видиш кой какъв е. Един такъв човек подава си документите, внася си таксата, даваш му една Конституция на Р България и един малък учебник по история. След което, ако провериш, че не е криминално проявен, че не е издирван от Интерпол за нещо, т.е. има чист съдебно досие, викаш го на един тест и той трябва да отговори на въпросите, които трябва да знае, свързани с българската Конституция и отговорностите, които има, ако стане български гражданин, малко въпроси от историята на България, за да го видиш става ли не става ли. Той самият подписва клетвена декларация, че има български произход, ако се окаже, че е излъгал, той носи съдебна отговорност. В последния етап му правиш една официална клетва, че е български гражданин, за да научи, че има освен права и задължения. Е да ви попитам, ако искахме някаква корупционна сметка, какво трябваше да правим - да скачаме и да искаме облекчение на процедурата или да затормозяваме процедурата, за да може да тече бизнеса както се казва?!

- Да, но в момента текат арести в Държавната агенция за българите в чужбина...

- Ако въпросното лице или лица са свързани с някакви подобни корупционни практики, никаква политическа протекция няма да има за тях. Напротив, най-строго наказание трябва да има. Да, възможно е това да е вярно, нека все пак да се произнесат органите, които разследват, но ако има такова нещо, не трябва да има никаква милост.

И излиза отново Велизар Енчев, който започва да повтаря клеветите на въпросната госпожа Катя Матева. Защото същата тази Катя Матева е сезирала така наречения френски журналист, чийто въпроси аз ви прочетох. Всичко винаги сме смятали, че трябва да бъде ясно, директно и повече от прозрачно. България най-накрая трябва да си отговори простичко на един въпрос ние ще имаме ли национална политика като държава или няма да имаме. Чиновници като Катя Матева ли ще решават кой е българин и ще преценяват, че нямат основание на всякакви хора нямат основание да дадат българско гражданство трябва да им се дава, а пък на етническите българи от историческата област Македония няма да се дава. За ВМРО Македония е кауза. Не сме си позволявали никога от тази работа да се възползваме. Така че тук прошка няма да има към тези клеветници. Ако имаме обща история с Македония, значи те са българи. Защо тогава ги мачкаме за удостоверения и ги караме да правят престъпления хората? Защото една част искат български паспорти, за да могат да отидат на Запад и да работят, а другата част искат български паспорти, защото в Македония ситуацията последните 20 години е взривоопасна. Тези хора искат да имат българско гражданство, за да знаят, че един ден могат да избягат в България, както са бягали техните деди през Балканските войни, Илинденското въстание, Първата световна война, когато са ги репресирали или когато стане някакъв етнически конфликт вътре. Е, ние ще имаме ли държавна политика или няма да имаме? Това е големият въпрос, всичко останало са празни приказки на една женичка, която се чуди как да се върне на доходоносната си позицийка като директор на дирекция "Българско гражданство".

- Тази агенция е подопечна на вицепремиера Валери Симеонов, което днес отбеляза и Енчев...

- Тя е подопечна, доколкото на всеки един вицепремиер са му подопечни няколко ведомства. Примерно на мен са ми подопечни Държавния архив, Комисията за борба с детско насилие и др. Подопечна, да. Но внушението е ясно, а и като вържем нещата с една декларация на една политическа сила, която преди няколко дни, че трябва да бъде свален един вицепремиер, ако не си отива цялото правителство и като ви казвам, че тази дама е назначена по време на правителството на Орешарски и имайки предвид на кои хора даваше гражданство и на кои не. Та нещата стават леко миризливи.