Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че ще бъдат поканени още страни за конкурса за доставка на изтребители.

"Израел още през 2016 година заяви желание да участва в конкурса, като са предлагали Ф-16 втора ръка, същите както тези от Португалия. Но и до ден днешен не съм намерил нито един документ, който да ми подскаже защо не са били допуснати до конкурса. Мога само да гадая. И тъй като имаше запитване от тяхна страна дали ще бъдат допуснати - да, ще бъдат допуснати. Знаят офертата, ще я получат. Оттук нататък ако предложат изгодни за България условия, може да продължим и с разговорите", отбеляза министърът, цитиран от БТА.

До момента шест фирми са проявили интерес към проекта за изтребители.

Ще поканим "Рафал", ще поискаме оферта и за нов "Юрофайтър", за да има повече конкуренция, добави Каракачанов.

Правителството реши на 16 май да предложи на парламента да одобри проект за покупка на нови машини за Сухопътни войски и за ВВС.

За почти 1.5 млрд. лева ще бъдат купени 150 сухопътни бойни машини, а за 1.8 млрд. лева - 16 самолета - като първи етап.

Предвидено да се купят поне 8 бойни самолета (в първия етап). Посочената сума ще е за летателни апарати, средства за наземно обслужване, средствата за обучение, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжение в самолетите.

Ще се търсят нови или втора ръка самолети, като намерението е до края на годината да сме пред сключване или със сключен договор, каза тогава Каракачанов. Той уточни, че РСК "МиГ" няма да бъде поканена, защото срещу Русия има санкции, а и техниката, която ще бъде купена, трябва да е съвместима със стандартите на ЕС и на НАТО.