Това каза самият Борисов пред Нова телевизия.
Вчера премиерът прие оставката на Анна-Мария Борисова, която се задържа на поста едва 162 дни.

От кратко съобщение на правителствения сайт става ясно, че Борисова е освободена заради несправянето й със служебните задължения и "породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в националната здравно-осигурителна система".

Борисов заяви тази сутрин, че e разговарял с различни съсловия и днес до обяд ще има тяхното решение и това на правителството и здравната комисия на парламента, съобщи "Фокус". Попитан дали един ден е достатъчен, за да се вземе решение кой да е новият министър на здравеопазването, Борисов каза: „Естествено, че е достатъчно”.  

Той аргументира оставката и с публикуването на сайта на министерството на концепция за здравна реформа, регламентираща допълнително заплащане в болничната помощ.
„Не може да обявим 20% доплащане, първо не сме питали хората, не сме питали бранша, и да е правилно това решение, първо трябва да го решим в кабинета, в парламента и тогава регламентирано да го представим на хората. Не може всички ние да го научим от сайта на министерството, уточни премиерът. Ако искам да прочета какво искат да направят, но дали това е факт и ще стане – е друго", добави премиерът.

Сред спряганите имена за мястото на Борисова са шефът на здравната каса доктор Нели Нешева, директорът на болница „Шейново" Иван Костов, шефът на болницата в Русе д-р Минчо Вичев и д-р Илко Семерджиев, който беше министър на здравеопазването по времето на кабинета „Костов", съобщи Дарик радио.

Според в. "24 часа" освен тях кандидати са проф. Милан Миланов от "Пирогов" и шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, който обаче ще поведе предстоящите лекарски протести.
 
"Труд" пък прибавя към списъка и ген. Стоян Тонев, който е шеф на ВМА.
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е била сред първите фаворити за освободения пост, пише още вестникът. Вчера председателката на парламента Цецка Цачева привикала в кабинета си Стоянова, за да я агитира за длъжността. Но тя отказала.

Според Нова телевизия пък възможните имена са проф. Генчо Начев - директор на болница "Света Екатерина", и шефът на болница "Лозенец" (бившата правителствна - бел.ред.) Любомир Спасов.

В късния следобед обаче при Борисов е имало среща на вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, Цецка Цачева и Менда Стоянова. Това даде плод на слуховете, че тя не е отпаднала като кандидат.
"Може да е и човек на Костов, примерно Петър Москов", казаха запознати. Но докторът категорично отрече подобни слухове.

Не е ясно дали останалата част от екипа на професор Борисова ще продължи работата си в министерството.

Зам.-здравният министър Гергана Павлова, която отговаря за лекарствената политика, също е сред спряганите за поста. Другият заместник - Десислава Димитрова, дойде във ведомството от екипа на финансовия министър Симеон Дянков.
Третият заместник - професор Иван Миланов, беше избран лично от Борисова.