"Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

От осигурените 3,5 милиона лева 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира "Св. Марина" в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклонически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

"Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква - Софийската и Пловдивската духовни семинарии", обърнал се е Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум към премиера Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

На него е присъствал и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който е благодарил на правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите.

"За нас е от изключително голямо значение тези кадри да бъдат подготвени в България, да бъдат възпитани в духа на обич към Отечеството, с родолюбие, да знаят, че в бъдеще те ще работят в тази страна и ще й служат", е посочил главният мюфтия Мустафа Хаджи и е допълнил: "Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически и користни цели, от голямо значение е да бъдем преграда към подобни опити".

В хода на заседанието е било отбелязано също, че в края на миналата година е започнала реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград, за което правителството осигури 712 450 лв.

"Реставрацията и запазването на джамиите допринасят за толерантното отношение на хората в България. Ние, в България, винаги сме живели заедно. Фактът, че днес всички заедно сме на едно място в Министерския съвет, още по-добре показва доброто отношение едни към други. Нашите бащи и деди са го започнали и наш дълг е да го продължим", е казал още главният мюфтия Мустафа Хаджи.

"Аз съм убеден, че когато средствата се инвестират в храмове, джамии, училища, читалища, това е само добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се рушат", категоричен е бил министър-председателят Бойко Борисов.

1 036 552 лв. от отпуснатите днес над 3,5 милиона лева от правителството са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма "Успение Богородично".

"Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от 50 години. "Успение Богородично" е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези трудни времена", е акцентирала председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

Другите средства, които са били осигурени днес от кабинета, са за храмове на територията на Софийската митрополия. "С тази подкрепа, която правите, ни насърчавате да бъдем още по-отговорни и още по-дейни в просветното, в църковното и в духовното дело в подкрепа на нашия български народ", е казал белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

535 903 лв. са за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм "Св. Димитър" в Кюстендил, построен през 1866 г. "Това е голям жест към православните християни, нашите предци са строили тези храмове и сега има възможност да се поддържат. Храмовете са на целия български народ", е заявил архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и председател на храм "Св. Димитър".

За храм "Св. Мина" в Кюстендил, който заедно с храм "Св. Димитър" представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, са били отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности. Ставрофорен иконом Генади Генадиев, председател на храм "Св. Мина", е отбелязал колко навременна е подкрепата за извършването на възстановителните дейности.

За доизграждане на храма "Св. Петка" в с. Невестино, област Кюстендил, правителството е осигурило 195 689 лв. Строителството на Светата обител започва преди двадесет години и понастоящем все още не е довършена. Със средствата храмът скоро ще бъде действащ и осветен, заяви протойерей Данаил Хаджийски, председател на новостроящия се храм.

562 504 лв. са за строително-ремонтни дейности по храм "Св. апостол и евангелист Лука" край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през 10-ти век. В хода на заседанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира "Св. апостол и евангелист Лука", е отбелязал, че Светата обител е перла в короната на Кюстендилската духовна архитектура и изказа благодарност за осигурената подкрепа.

За строително-ремонтни дейности по храм "Св. архангел Михаил", с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч.

"С общи усилия храмове ще добият духовен облик, за да радват православния български народ, да привличат поклонници и туристи", е заявил архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на манастира "Св. архангел Михаил" в с. Шума.

За продължаване строителството на храм "Сретение Господне" в Перник на днешното правителствено заседание са били отпуснати 75 000 лв. Строителството на храма започва през 2020 г. и понастоящем са необходими средства за продължаване на строежа му. Свещеник Стоян Стратиев от храм "Сретение Господне" е отбелязал, че е от голямо значение завършването на молитвения дом.