Депутатът от "БСП за България" и журналист Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов и Делян Добрев за клевета. "Те в продължение на месеци говорят клевети по мой адрес, неща, които нямат нищо общо с действителността и съм сигурна, че тези двама души ще бъдат осъдени", коментира Йончева пред журналисти в парламента. "Вече осъдих г-н Борисов и ГЕРБ за клевета", припомни тя.

Йончева посочи, че срещу нея се хвърлят клевети за пране на пари, но всичко ще се чуе в съда.

Острата реакция на Елена Йончева бе заради твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че тя има офшорна фирма с банкера в изгнание Цветан Василев.

В студиото на bTV тази сутрин Йончева хвърлила микрофона си. Това не се видя от зрителите, но бе обяснено от водещия Антон Хекимян. По неговите думи журналистката реагирала така след въпросите му дали има офшорна фирма с Цветан Василев. В ефира Йончева категорично отрече тези твърдения. Обясни, че е работила в ТВ7, за което има договор за 150 хил. евро. С тези пари е била купена и техника за предаването, която е налична и има документи за нея.

"Имала съм обща фирма с една госпожа, която се казва Зорница Блъскова. Тази фирма е финансирала конкретна техническа екипировка и нищо друго", настоя Йончева по bTV.

На въпрос защо е необходимо да се закупува телевизионна техника през офшорна фирма, тя обясни, че техниката е купена през обща компания и цялата сума е използвана само за това. "По различен начин може да се купи техника, въпросът е, че тази техника я има, тя е налична, има документи и с други средства аз не съм разполагала, само с тези, с които е купена техниката", коментира Йончева. Става дума за няколко камери, за монтажна техника, за сателитен телефон, уточни тя и отбеляза, че с това оборудване един репортер може да работи много добре в чужбина и да има включвания на живо.

Това, което се случва в България, за голямо съжаление е, че в момента, в който започнат някакви журналистически разкрития, защото аз, освен че съм депутат, съм и журналист, намират начин да ви притискат, коментира Елена Йончева. По думите й така се е случило с оградата на границата и с информацията за водата в Хасково.

Това, което предстои следващата седмица, е да внесем в Агенция "Пътна инфраструктура" искане да бъде направена техническа ревизия на всички магистрали, каза Елена Йончева. Тя посочи, че от левицата ще поискат да се вземат дълбочинни ядки, които да дадат на чужди лаборатории, за да се види какво е състоянието на магистралите у нас.

"Ако ГЕРБ смята, че може да поръча един депутат, по този начин да го притискат, да го хулят, да се разхождат по медиите и да казват лъжи, аз все още вярвам, че в тази държава има закони и аз тези хора ще ги осъдя. Ще ги осъдя не само в България, ще ги осъдя и в Страсбург", заяви Йончева.

По-добре да не го коментирам. Всеки е в правото си да твърди, каквото иска. В страната има разделение на властите и всеки може да потърси своите права в компетентния съд или в компетентната институция, която има отношение - Комисията по дискриминация. В тази връзка нека да бъдем малко по-позитивни, а не да излизат новини от парламента за омраза и разделение. Това каза в отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не смятам, че някъде съм я обидил по начин, по който тя действително може да се възползва от тази си правна възможност (да го съди). Това е нейно право, нека си направи съответните искания, коментира Цветанов.

Той заяви, че уважава Йончева като разследващ журналист. Но, по думите му, откакто е започнала да се занимава с политика, "вече няма тази обективност", участвайки в нейната парламентарна група.

На въпрос дали той ще заведе дело срещу Елена Йончева за казаното от нея, че в ГЕРБ има структура за неудобни политици, Цветанов отговори, че не знае за такава структура. Може би БСП имат подобна. Спомням си много добре периода, в който тяхната подобна структура работеше много силно за дискредитирането на ГЕРБ през 2013 г. и моето лично. Факт за това е анонимният сигнал, който беше внесен в прокуратурата за куп неща, за които никога не съм си мислил да правя, отбеляза и Цветанов. По думите му БСП са се опитали да го обвинят в какви ли не безобразия.