България не желае американски войници на своя територия, но е готова да приеме френски, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел, като се позова отлично информиран дипломатически източник.

Решението се очаква да бъде взето в средата на февруари около срещата на министрите на отбраната на НАТО, на което страната ни ще бъде представена от министър Стефан Янев. Именно той беше натоварен със задачата на утрешното заседание на кабинета да представи проект на българската позиция по кризата Русия-Украйна.

Вчера Пентагонът обяви, че има готовност да изпрати 8500 военнослужещи в Европа в подкрепа срещу евентуални военни действия на Путин срещу Киев.

Твърди се, че Руската федерация е разположила 140 хиляди войници на границата, също така премества свои кораби от Средиземно в Черно море, като може да удвои силите си изключително бързо.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че се обмисля изпращане на бойни групи на югоизточния фланг на Алианса, но уточни, че решение все още не е взето и това ще бъде направено след оценка на ситуацията.

Същевременно той потвърди, че Испания ще изпрати у нас кораби, които да се присъединят към военноморските сили на Алианса и обмисля да прати и изтребители.

Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 от април, а също така разполага кораб и сухопътни подразделения, които да подпомогнат силите за отговор на Северноатлантическия пакт. Франция пък изрази готовност да изпрати войски в Румъния.

Към този момент България не е взела решение ще приема ли чужди натовски военни сили на наша територия, повтори за пореден път по-рано днес пред комисията по отбрана военният министър Стефан Янев. Той призова да не се спекулира по темата и да се четат по малко чуждите медии.

Съветът по сигурността към премиера заседава няколко часа по кризата в Украйна и евентуална ескалация, обсъдени бяха докладите на спецслужбите по темата. А след като в сряда правителството приеме националната позиция, с нея ще бъде запознат и парламентът. Извънредното заседание на Народното събрание ще се състои в 15.30 следобед, малко след края на редовното. На него ще бъдат изслушани премиерът и министърът на отбраната.

Американски самолет закара поредна пратка военно оборудване в Киев

Междувременно американските военни помощи за Украйна не спират. Щатски самолет, натоварен с военно оборудване и муниции, кацна в Киев, предаде Ройтерс. Това е третата пратка от пакета за сигурност на стойност 200 милиона долара за укрепване на Украйна в момент, в който тя се подготвя за възможна руска офанзива.

"Партньорите ни увеличават количеството военна помощ. И днес посрещаме третия самолет от правителството на Съединените щати като част от тази помощ", заяви министърът на отбраната Олексий Резников пред журналисти преди самолетът да се приземи.

САЩ са най-силният поддръжник на Украйна в опитите за предотвратяването на нова атака от страна на Русия, която е струпала войски близо до украинската граница. Москва отрича да планира офанзива.

През миналата година САЩ са отделили повече от 650 милиона долара за подпомагане на сигурността на Украйна. Общата стойност на американските помощи, откакто през 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров, възлиза на над 2,7 милиарда долара.

Украйна е благодарен получател на помощта, въпреки че критикува като "преждевременно" частичното изтегляне на персонал от посолствата на САЩ и други страни, съобщава агенцията.

Успоредно с военната помощ за Украйна, САЩ вече водят разговори с водещи в света страни и компании - енергийни производители, за да получат информация за тяхната готовност и капацитет да пренасочат доставки към Европа, ако това е необходимо в случай, че Русия нахлуе на украинска територия. Това предаде Ройтерс днес, позовавайки се на висши служители от администрацията на президента Джо Байдън.

"Работим да идентифицираме допълнителни обеми природен газ от различни райони в света; от Северна Африка и Близкия изток до Азия и САЩ", каза висш служител от администрацията, говорил при условие за анонимност. "Съответно, водим (. . .) дискусии с големи световни производители на природен газ, за да разберем какъв е техният капацитет и готовност временно да увеличат производството на природен газ и да разпределят тези обеми към европейски купувачи", допълни той.

Около една трета от доставките на газ за ЕС са от Русия и американски санкции при евентуален конфликт биха нарушили снабдяването.

Москва отрича газовите доставки да са под угроза, както и обвиненията, че възнамерява да нахлуе в Украйна. и посочва отговора на Запада като доказателство, че Русия е цел, а не подстрекател на агресия.

В същото време Русия е струпала около 100 000 военни в близост до украинската граница и е обкръжила страната от север, изток и юг. Москва отрича да възнамерява да нахлуе и посочва отговора на Запада като доказателство, че Русия е цел, а не подстрекател на агресия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Съединените щати, че нагнетяват напрежението, след като НАТО обяви, че подсилва източния си фланг.

Междувременно руската армия започна и учения на полуостров Крим и в Черно море. В ученията участват 6 000 военнослужещи, 60 изтребителя и ракетни войски.

Украинските власти пък обявиха, че са задържали лица, които заедно с руските специални служби подготвяли саботажи в Харков и Житомир.

В телевизионно обръщение президентът Володимир Зеленски увери сънародниците си, че има надежда за дипломацията и ги призова да не се поддават на паника въпреки изтеглянето на персонал от западни посолства.

А след прибирането на дипломатите на САЩ от Украйна и изчакването от страна на ЕС, Канада днес заяви, че временно изтегля семействата на дипломатите си от Украйна заради струпването на руски войски по границите на източноевропейската страна, предаде Ройтерс.

"Заради продължаващото струпване на руски войски и дестабилизиращите действия в и около Украйна, решихме временно да изтеглим децата под 18-годишна възраст на служители в канадското посолство и членове на семействата им, които ги придружават", заяви канадското външно министерство.