Това заяви като равносметка в навечерието на Коледа лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, предаде БГНЕС. Второто събитие е негативно - годината на най-голямата криза след 1997 година, с най-голям спад на брутния вътрешен продукт и огромно неизпълнение на бюджетните приходи, добави той. Това е тежко изпитание за България и хората няма как нито да бъдат радостни, нито щастливи в края на годината, смята Костов.

От кризата не може да се излезе с политико-тактически ходове, с противодействие на последиците. Неутрализирането им на парче е лошо решение, България има нужда от ясна, силна стратегическа визия и смели реформаторски усилия. Не ги виждам в момента, коментира лидерът на ДСБ.
 
"Правителството на ГЕБР и мнозинството все още не могат да диктуват своя дневен ред. Пречи им наследството, което е много по-тежко от това, което са си представяли преди да дойдат на власт. Няма ги финансовите възможности, оказва се, че всичко е с обратен знак. Те сядат на креслата и от тях се иска да орязват разходи, да коригират договори и това им пречи да мислят стратегически”, посочи Костов.

Стремежът за оцеляване на издържаната от бюджета сфера на публичните дейности - образование, здравеопазване, армия, полиция и всичко останало им пречи да започнат по-радикалните реформи, каза той.
"Ето, дава пример синият лидер, обсъжда се нова наказателна политика, а тя се свежда до увеличени санкции. Това не може да е нова наказателна политика. Преди известно време дебатирахме закона за МВР, самият министър каза, че ще има истинска промяна в закона, след като сме готови със стратегията, но въпросите пак се решават на парче”.

Ако сравним, има огромна разлика с нашето поведение през 1997 година и на сегашното правителство - при много тежка ситуация ние дойдохме с абсолютно ясна визия какво точно трябва да направим, убедено каза Костов. Тогава започнахме реформаторските си действия много бързо, без да губим време, защото имахме вече участие в управлението, натрупан опит и поглед на управляващи върху съдбата на страната, докато при ГЕРБ не е така, заяви синият лидер. Това е другият им тежък минус, отбеляза той. Те правят управление на малцинство, нещо като "и сам войнът е войн”, посрещат всичко върху себе си, скоро проблемите ще започнат да се насочват само към премиера и към Цветан Цветанов и те ще бъдат претоварени с очаквания да вземат правилните решения, прогнозира Костов.

Според бившия премиер, всичко някак си почива върху кризата. "В условия на икономически подем няма да изглеждат така нещата, затова на мен ми се ще, макар да знам, че това се случва само в приказките някак си да излезем бързо от кризата”, казва още Костов.

Този парламент и правителството до голяма степен плащат огромен данък медии, отбелязва той. "Мисля, че издължавайки се към него и вършейки неща под медиен натиск скоро и правителството и парламентът ще загубят доверието на избирателите. Хората знаят, че медиите са посредник, че не са участник в управлението и когато медиите казват на правителството какво да прави и то веднага реагира, когато казват на Народното събрание какво да прави и то веднага реагира, това в никакъв случай не носи доверие”, убеден е Костов.