Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", като напомни, че в Конституцията няма определен срок, в който трябва да посочат кандидат за премиер. Тошко Йорданов, който прие папката от президента, се ангажира, че процесът на разговори започва от утре, ще включва всички парламентарни групи и независими депутати и ще бъде "прозрачен и без възможност за тълкуване".

Снимки от връчването на третия мандат ВИЖТЕ ТУК >>>

Връчвайки мандата, държавният глава заяви, че това е последният шанс пред 50-ото Народно събрание да излъчи правителство. 

"На фона на конфликтите между партиите вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си. Надявам се това да ви помогне при реализация на мандата. Третият мандат предоставя по-голяма гъвкавост и ви позволява да не излъчвате днес кандидат за министър-председател, а на по-късен етап и след разговор с другите парламентарно представени политически партии. Призовавам ви да пристъпите незабавно към тези разговори, да заложите на конструктивния и прозрачен подход и в разумен срок да ни информирате за резултатите от тях", допълни Радев.

"Ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговор с всички парламентарно представени партии, включително и с независимите депутати. За излизане от кризата, в която е страната, е необходимо бъдещо управление да стартира с широка парламентарна подкрепа, колкото е възможно по-широка. От ИТН сме наясно с отговорността, която им възлага президентът с връчването на последния мандат", заяви председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. 

След закритата за медиите част от разговорите при президента, Йорданов коментира пред журналисти, че се надява до края на седмицата от партията да имат представа възможно ли е третият мандат да бъде реализиран или не. Самият той бил "до известна степен е оптимист за кабинет с третия мандат".

"Истината е, че ще трябва двама-трима човека в парламента да преценят дали да пратят страната на избори или да подходят практично. Аз вярвам в здравия им разум", заяви Йорданов. По думите му кои са тези двама-трима човека в парламента щяло да стане ясно по време на преговорите с политическите сили, допълни той.

На срещите ще обсъждаме приоритети, проблеми, начините и сроковете за тяхното решаване. Ако постигнем съгласие, след това ще се води разговор за състав за кабинет и кои ще са хората, които ще изпълняват съответната програма. Няма политическа партия или политически представител в парламента, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение. Няма политически представител, който да не е казал, че пред страната има конкретни проблеми и трябва да ги решим, допълни Тошко Йорданов.

Относно това как планират да протекат разговорите, председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" заяви:

"Ще подходим отговорно, загърбвайки всякакви лични неприязъми, реплики, които сме си разменяли и така нататък. Ще направим срещи с всички. Сега ще изготвим график, ще изпратим писма. Ще обсъждаме приоритетите, проблемите, начините за тяхното разрешаване, сроковете за тяхното решаване. И ако постигнем съгласие, чак тогава ще говорим за съставяне на програма и хората, които да изпълняват тази програма. Срещите ще са открити за медиите, за да няма спекулации кой и коя партия ще прати държавата на избори. Ако има достатъчно мнозинство сред депутатите в този парламент, следващите разговори ще са за състав на кабинет".

Александър Вълчев, Драгомир Петров, Станислав Балабанов и Тошко Йорданов от ИТН отидоха на "Дондуков" 2

Снимка: Булфото

Рулетката с мандатите се завъртя дотук, след като на 1 юли държавният глава връчи първия мандат на кандидата за министър-председател, издигнат от ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. Той веднага предложи структура и състав на Министерски съвет, които не бяха подкрепени от Народното събрание. 

На 22 юли от "Продължаваме промяната-Демократична България" получиха и върнаха веднага неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство след като не срещнаха подкрепа за предложената от тях декларация. 

Готовност да опитат да реализират третия мандат заявиха от "БСП за България" и "Има такъв народ", но в края на миналата седмица президентът Радев посочи, че той ще отиде при ИТН. 

Снимка: Булфото