"Ако ни поканят, ще участваме в разговор за правителство с третия мандат" - това заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров в изпратена до медиите "позиция за това дали ДПС (без Пеевски и група) ще разговаря за съставяне на кабинет с третия мандат". От "Възраждане" обявиха, че са скептични към възможността да се състави кабинет с третия мандат, а от БСП настояха за нови консултации преди да бъде връчена третата папка. 

По-рано втората възможност за съставяне на кабинет беше напълно изчерпана, след като от ПП-ДБ върнаха на президента празна папка. Така погледите се насочиха към третия мандат. 

"Вече изразихме позиция, че сме готови, ако бъдем поканени, да участваме в разговор за възможностите за съставяне на правителство с третия мандат. Става въпрос за принципен разговор, в който да се търсят общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната, в рамките на утвърдената евроатлантическа ориентация на България. Единствено с "Възраждане" не бихме водили разговори", се казва в позицията на Джевдет Чакъров.

"За съжаление, мнението ни е, че шансът за съставяне на правителство, в рамките на този парламент, с третия мандат е съвсем минимален. Но едни такива разговори при всички случаи биха били полезни за в бъдеще. Защото след поредните предсрочни парламентарни избори, ще сме изправени пред същите предизвикателства за съставяне на правителство и би било полезно да имаме някаква основа, на която да стъпим", пише още Чакъров. 

Междувременно от "Възраждане" заявиха, че "вече е невъзможно в този парламент да се състави редовно правителство, дори и на теория".

Снимка: БТА

Единственото, което остава да се разбере, е какъв график ще предпочетат президентът и избраната от него партия за третия мандат, за да има избори в края на октомври, а не около първия учебен ден, пишат от "Възраждане".

По-рано днес "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) получиха и веднага върнаха неизпълнен на президента втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Снимка: Булфото

От БСП пък призоваха президентът да организира нови консултации преди връчването на третия мандат.

Ако бъде връчен на нас, имаме готовност да проведем разговори, да предложим отново нашата идея за начина, по който може да бъде сформирано правителство в този парламент, заяви заместник-председателят на БСП.

Нашият подход е единственият работещ, който до този момент не беше опитан, посочи той. Нямаме намерение предварително да се предаваме, заяви Вигенин. Ако и когато дойде този момент, ще трябва да свикаме нашите политически органи, отбеляза той.

Вигенин уточни, че предлагат експертно правителство, което са нарекли "на националното спасение", други - "на националното съгласие", в което не участват политически лица и политически лидери, с договорена по възможност сред всички политически сили програма, с ясни пет-шест приоритета и определен срок на действие.

От ПП-ДБ също заявиха, че биха участвали в разговори за третия мандат, но също като "Възраждане" са скептични към възможността да се състави кабинет.