Той е заявил това в рамките на участието си в кръгла маса "Пенсионните фондове и възможности за инвестиции в публични и инфраструктурни проекти", организирана от Форум за балкански транспорт и инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на МТСП, цитирани от БТА.

"Пенсионните фондове са една от възможностите за дългосрочни инвестиции, при която инвестиционният модел да гарантира определена доходност. Те биха могли да бъдат част от инвестиционен пакет, който да стимулира допълнително частните инвестиции", е пояснил още министърът на труда и социалната политика.

Доходността на пенсионните фондове стана тема на раздор дори в управляващата коалиция. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи фондовете да имат минимална доходност, зависеща от инфлацията.

По думите на Калфин в Европа и според плана на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер ще бъдат изразходвани допълнителни средства за привличане на частни инвеститори. Целта е средствата да улеснят изпълнението на различни проекти и да създадат търговски интерес към тях.

Според Калфин най-подготвени са водещите европейски държави, в които има много инвеститори, готови да поемат мащабни инфраструктурни проекти. "Пенсионните фондове в България биха могли също да създадат такива възможности", е уточнил министърът.

По информация, изнесена на форума, за периода 2007-2012 г., пенсионните фондове в ЕС инвестират между 1 на сто и 3 на сто от активите си в инфраструктурни проекти.