Това бе съобщено от представител на хърватското министерство на вътрешните работи, цитирано от АФП и БТА.

"Организираме транспортирането на мигрантите към Унгария", заяви представителят на МВР, пожелал да остане анонимен.

Унгарски полицаи и войници са се наредили от унгарската страна на границата с Хърватия при село Беременд, след като хърватски автобуси разтовариха стотици имигранти там.

Конвоят от над 10 автобуса се насочвал към хърватския град Осиек, когато неочаквано завил към унгарската граница.

Унгарски войници и две високопроходими многоцелеви колесни машини с монтирани на тях картечници също бяха разположени на граничния пункт.

Влак, натоварен с над 1000 имигранти, пристигна в унгарското село Махарбоя от Хърватия. По-рано днес Загреб изпрати стотици имигранти с автобуси към границата си с Унгария.

Вижте снимки>>

Говорител на унгарската полиция заяви, че имигрантите са били извозени с автобуси от границата до два центъра за регистрация в Сентготхард и Вамосзабати – и двете в близост до границата с Австрия.

"Много съм щастлив. Искам да благодаря на всички правителства и хора, които правят това", каза 31-годишният сириец Адел, който се е запътил към Холандия.

В същото време вътрешният министър на Хърватия Ранко Остоич заяви, че е „въпрос на време“ преди страната да спре целия трафик по границите си.

Вчера Загреб затвори седем от осемте си гранични пункта със Сърбия заради увеличения наплив от имигранти след затварянето на границата между Сърбия и Унгария.

Хърватската полиция забрани движението по пътищата, водещи към 7 гранични пункта на границата със Сърбия. Капацитетът за бежанци в страната е запълнен. Хърватия заплаши вчера, че ще затвори границата със Сърбия, ако притокът на мигранти отново достигне 8000 души на ден. Ден по-рано те бяха 6000.

Сцени на хаос са се разиграли вчера в град Товарник, докато полицията се е опитвала да задържи стотици имигранти, ядосани заради дългото чакане в горещото време на транспорт от границата.

Унгария се е споразумяла с Хърватия да пуска на своя територия да влизат "уязвими" мигранти, заяви хърватският министър на външните работи Весна Пушич.

"Хърватия и Унгария се споразумяха да си сътрудничат и да пускат групи уязвими мигранти да влизат в Унгария", каза Пушич. Това не е коридор за мигранти, добави тя, без да дава повече обяснения. За момента обаче няма никакво потвърждение от унгарска страна.

Външният министър на Унгария Петер Сийярто обвини Хърватия, че с действията си кара мигрантите да нарушават закона като пробиват незаконно унгарската граница.

„Вместо да уважават действащия закон в ЕС, те (Хърватия) окуражават масите да нарушават закона, защото нелегалното пресичане на границата е нарушение на закона“, каза Сийярто.

Сийярто направи своето изказване от сръбската столица Белград, където проведе разговори със сръбския си колега Ивица Дачич и вътрешния министър Небойша Стефанович.

„В момента хърватското правителство транспортира имигранти – в нарушение на закона в сила в ЕС, към унгарската граница, вместо да им дава място, където да отседнат и да се погрижи за нуждите им“, каза още той.

Държавите от Западните Балкани не са „паркинг“ за мигранти

Това заяви  европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, който в момента е на посещение в Македония, предаде БГНЕС.

Той също така обеща да защитава интересите на тези страни.

„Вие не сте паркинг за бежанци, вие също сте жертви на ситуацията и няма да ви изоставим“, каза той пред македонския парламент.

Всички държави от ЕС са цел на бежанския поток и трябва да защитават външните граници (на съюза), каза още той като добави, че ЕС е напълно ангажиран в това да защити вас (Македония), но също така и Сърбия и другите държави от Западните Балкани.

Неговият коментар идва на фона на публикуването на информацията, че ЕС е получил близо четвърт милион молби за убежище само през последните три месеца. Десетки хиляди мигранти се изливат на Балканите в опит да достигнат до безвизовата Шенгенска зона и най-вече до Германия. Влак, натоварен с над 1000 имигранти, пристигна в унгарското село Махарбоя от Хърватия, съобщи репортер на агенция Ройтерс на мястото. По-рано днес Загреб изпрати стотици имигранти с автобуси към границата си с Унгария. Говорител на унгарската полиция заяви, че имигрантите са били извозени с автобуси от границата до два центъра за регистрация в Сентготхард и Вамосзабати – и двете в близост до границата с Австрия.

Австрия си запазва правото да отказва вход на имигранти, идващи от Унгария, ако те не искат да подават молби за убежище.

Това каза говорител на вътрешното министерство във Виена, цитиран от агенция Ройтерс, след като Будапеща започна извозването на стотици бежанци към австрийската граница.

Десетки хиляди имигранти си пробиват път през Балканите и Австрия към Германия и Швеция. Виена очаква около 1500 имигранти да пресекат източната й граница с Унгария и ще им позволи или откаже вход, в зависимост от това дали те ще поискат убежище или не, каза говорителят.