"Мярката е в сила до второ нареждане", каза полицията, цитирана от Ройтерс и БТА.
Засега е отворен ГКПП по главната магистрала към Загреб.

Забраната за движение включва граничния пункт Товарник, при който влязоха повечето мигранти от Сърбия в Хърватия през последните два дни. Според полицията от сряда сутринта в Хърватия са влезли 11 003 мигранти.

Вижте снимки >>

Хърватия заплаши вчера, че ще затвори границата със Сърбия, ако притокът на мигранти отново достигне 8000 души на ден. Ден по-рано те бяха 6000.

Сцени на хаос са се разиграли вчера в град Товарник, докато полицията се е опитвала да задържи стотици имигранти, ядосани заради дългото чакане в горещото време на транспорт от границата. Групи от хора са пробили полицейските редици, като дори жени и деца са били събаряни на земята.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че Белград ще потърси защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища, заради затварянето на границата.

От сряда сутринта Хърватия се опитва да се справи с наплива на мигранти, след като Унгария затвори границата си със Сърбия и по този начин блокира досегашния маршрут на бежанците към Австрия, Германия, Франция, Швеция, Норвегия.

Хърватия не може да контролира бежанския наплив, заяви хърватският премиер Зоран Миланович. По думите му, страната не може да бъде приемен център за мигрантите, т.нар. hot spot.

Миланович даде извънредна пресконференция, на която обяви, че страната няма капацитет да приема бежанци.

"Повече не можем. До момента сме приели над 13 000. Много малка част от тях са напуснали страната. Сухопътната граница със Сърбия е единственият свободен вход към ЕС. Унгария затвори границата с ограда, но това не е решение", каза Миланович, цитиран от БНР.
 
 Словения: Никакви бежански коридори

Словенският премиер Миро Церар отхвърли възможността за създаване на коридори за мигранти през територията на Словения и Хърватия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано Хърватия загатна за такава възможност.

"Подобни споразумения /със Загреб/ няма, а и не може да има. Ние никога не бихме го направили", заяви Церар днес за държавната телевизия.

Премиерът добави, че това е невъзможно и защото Хърватия не е членка на шенгенското пространство.

Словения междувременно спря движението на влакове по главната линия от Хърватия при граничния пункт Добова, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията.

Органите на реда казаха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия "колкото се може по-скоро".

Словенската полиция спря вчера на гара Добова от словенската страна на границата с Хърватия влак, превозващ около 200 бежанци. Това е първата голяма група бежанци, опитали се да влязат в Словения след избухването на бежанската криза в Европа.
Бежанците са били свалени от влака и под ескорт настанени временно в три вагона на територията на гарата.

Ограда и обвинения откъм Унгария

Унгария е започнала да издига ограда и на границата с Хърватия, за да спре миграционния натиск, съобщи премиерът Виктор Орбан.
 
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини Хърватия, че изпраща мигрантите към Унгария и Словения вместо да ги регистрира, предаде Ройтерс.
Хърватският посланик в Будапеща е бил извикан в унгарското външно министерство, за да му бъде предадено оплакване.

Според Сиярто, Хърватия е доказала, че не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство за свободно движение поне още няколко години.

Хърватската система за оказване на помощ на мигрантите рухна за един ден, отбеляза той на пресконференция.
Сиярто съобщи, че Унгария е обявила кризисна ситуация по границата с Хърватия - мярка, която по-рано въведе и по границата със Сърбия.