"Ако правителството мине с някой трик, някои не дойдат - дали някои ни подкрепят не като партия, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството ще има много кратък живот - не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него". Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, след като, заедно с предложения премиер Росен Желязков, получи и върна изпълнен първия мандат за проектокабинет на президента Румен Радев.

Важните цели пред кабинета:

  • Лидерът на ГЕРБ заяви, че най-важната цел е да се актуализира и приеме бюджетът.
  • Като друга задача пред кабинета той посочи плана за възстановяване и еврофондовете, тъй като сме се превърнали в държава-донор за Европейския съюз.
  • "Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, мисля, че можем да го придвижим, така след това спокойно можем да отидем на избори", каза още Борисов.

"Като свършим тези три-четири неща, които изброих, след това ще подадем оставка", добави той.

 Борисов заяви още, че ГЕРБ носят цялата отговорност за предложеното правителство.

"Съобразили сме се с това какво искат българските граждани. Всички говорят, че е лошо да се отива на избори. Затова давам сценарий занапред. Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които при служебното правителство се справят добре. Това е правителство, което може да сподели отговорност и това е изцяло правителство, в което ГЕРБ-СДС носи отговорност. Ако правителството мине с някой трик - дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят, не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, ясно заявено мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот, не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него. В този кратък живот единствената първа и най-важна цел е да приемем бюджета, трябва да се актуализира и трябва да се приеме. Другото е плана за възстановяване, еврофондовете. Вие знаете, че като се махнат преките плащания, ние ставаме държава донор на ЕС, вследствие на последните 2-3 години управление. Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, мисля, че може да го придвижиме, така както ви вкарахме в Европейския банков съюз,както ви вкарахме в чакалнята на еврозоната, след това спокойно може да отидеме на избори", каза лидерът на ГЕРБ.

"Обръщам се към колегите от ПП-ДБ, както и към всички останали, които казват, че трябва да си пазят избирателите. Нека да помислят дали по тези няколко точки, ако искат да говорят и за програма - насреща сме. Министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство в парламента. Ние днес постъпваме отговорно и сме отворени за диалог", подчерта Борисов.

Попитан защо в проектокабинета на ГЕРБ присъства и името на Калин Стоянов, който стана ябълката на раздора по време на ротацията, Борисов отговори: "Ябълката на раздора беше на друго място - че Ники трябва да пътува."

От своя страна кандидат-премиерът Росен Желязков заяви че пред страната ни има 3 пътя на развитие:

"Първият път е на нормализация на политическия живот - бавно, трудно, но развитие напред. Вторият път е политическа рецесия, в която сме в момента. Това е изтезание на демокрацията и реално избор след избор представляват липса на избор, защото избирателите се отказват да участват в избора си на свободната си воля. Третият път е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите извън България и вътре в България, че ние не можем да си позволим втория и третия сценарий".

"Много ясно поемам политическата отговорност с лицата на ГЕРБ-СДС, които веднага ще влязат и ще почнат да решават проблимете", каза Желязков. Според него хоризонта на кабинета се състои до "стабилизирането на публичните финанси и неотклонност на нашата европейска перспектива"

"Това не са жертвените овни на ГЕРБ, това са хора, които веднага ще влезнат и ще започнат да решават проблемите. Хора с експертиза, хора с опит, хора с политическа отговорност", коментира Желязков след срещата с президента Румен Радев.  

По думите му следващите избори трябва да са в подходящ период. "Със сигурност това не е зимният", добави кандидът-премиерът.

Желязков каза още, че нови преговори няма да има, тъй като партиите вече били изразили позициите си за евентуален кабинет на ГЕРБ-СДС.

Кандидат-премиерът каза още, че от ГЕРБ-СДС уважават изразените позиции на колегите си в парламента. "Това не е липса на диалогичност или на нежелание. Това е уважение на изразените от тях позиции".

"Който гледа назад -ще се спъне напред. Така, че ние гледаме само напред", каза Росен Желязков.

"Ако ние не положим усилие за нашето политическо обединение за важните за България, за важните за хората приоритети, ние ще бъдем разединени и разколни".

Росен Желязков каза още, че приема своята номинация с високо чувство за отговорност и ангажимент.