Българската социалистическа партия напомня, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. За нас правилният път пред държавата е на правителство на националното съгласие с третия мандат.

Това се казва в позиция на партията по повод връчването на мандата на ГЕРБ и предложеното правителство от първата политическа сила.„

Националният съвет на БСП има готовност да обсъди възможните стъпки, ако първите два мандата за съставяне на правителство са неуспешни.

По-рано днес стана ясно, че ПП-ДБ няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски. Това написа във фейсбук Кирил Петков. 

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях. Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата", се казва в позицията на ПП-ДБ. 

Възраждане изпратиха кратко съобщение, че не променят позицията си и няма да подкрепят проектокабинета на  ГЕРБ-СДС.

ДПС и ИТН засега пазят мълчание. 

Появи се пост на един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов, в който той призовава депутатите си да подкрепят предложеното правителство. Пред БНТ Михайлов съобщи, че профилът му е хакнат, разграничи се от от призива и обясни , че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Не изключи обаче възможността- депутати от Величие да са се договорили със старата власт.

След представеното правителство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта приоритетите му - бюджет, получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и влизане в Еврозоната.

След това отново можем да отидем на избори, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

"Ако правителството мине с някой трик - дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят, не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то правителството ще има много кратък живот. Не защото някой ще ни събори, просто ние ще излезем от него. След като знаят, че това е правителството, след като знаят, че с втори и трети мандат не може да има редовен кабинет, то се надявам на разум", заяви още Борисов