Само за два часа 49-то Народно събрание успя да си избере председател, заместниците му, да сформира 6 парламентарни групи и да отмени Великденската ваканция на депутатите. По време на дебатите се очерта силуетът кои политически сили ще бъдат в опозиция на оформилото се мнозинство. Идеята на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация на парламентарния председател след три месеца не бе възприета и одобрена от останалите формации.  

Снимки от днешното заседание вижте тук >>>

Пръв сред равни стана Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, който получи подкрепа от 136 народни представители, а 94 се въздържаха. Нито един депутат не гласува "против". Така Желязков получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и 11-те от ИТН.

За негови заместници бяха избрани Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България", Цончо Ганев от "Възраждане", Филиз Хюсменова от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

Депутатите сформираха и шестте парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. Ръководството и съставът на всяка от тях бяха представени от новоизбрания председател на парламента Росен Желязков.

Председател ПГ на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова, ПГ на ПП-ДБ ще има двама съпредседатели - Николай Денков и Атанас Атанасов. Председатели на ПГ на "Възраждане" и ДПС са съответно техните лидери Костадин Костадинов, а на ДПС - Мустафа Карадайъ, а на "БСП за България" Корнелия Нинова. За пореден път шеф на депутатите от ИТН ще бъде Тошко Йорданов.

До днешното гласуване се стигна след като при първата процедура никой от кандидатите - нито Желязков, нито Петър Петров от "Възраждане", не получи необходимия брой гласове, за да застане на поста. При втората - нови предложения нямаше и заседанието бе отложено за днес. Последваха интензивни разговори между първите две политически сили, които се разбраха за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха, ако законодателният орган работи повече от три месеца, изборът на председател на НС и на правната комисия да е на ротационен принцип между двете най-големи политически сили. Предложението за парламентарен шеф на ПП-ДБ ще е Никола Минчев.

Изборът на председател на Комисията по правни въпроси пък ще е на ПП-ДБ, като се очаква тяхната номинация, съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Заседанието започна с полагане на клетва като депутат на Андрей Иванов Цеков от ПП-ДБ, който заема мястото на Лена Бориславова, отказала се от депутатското си място. Цеков е избран от 24 МИР - София.

В началото на заседанието Андрей Цеков се закле като депутат - той зае мястото на Лена Бориславова, която се отказа от депутатското си място.

Снимка: БТА

Дебатите

Със спорове има ли формирана нова коалиция, нарушава ли се Конституцията с предложението за ротация на председателското място на парламента на три месеца и с въпроси дали ще бъде предложен и приет нов държавен бюджет премина дебатът за избор на председател на 49-ия парламент.

По време на дебатите преди избора на председател се завихри спор между Асен Василев и Костадин Костадинов дали "Възраждане" е прокремълска партия. 

По време на дебатите преди избора на председател се завихри спор между Асен Василев и Костадин Костадинов дали "Възраждане" е прокремълска партия.

Снимки в колаж: БТА

По думите на Василев от трибуната, "Възраждане" сами заявили по телевизията, че са "прокремълска партия", на което депутатите на Костадин Костадинов реагираха със смях. "Това, за което се борите, означава в България да се установи режим, подобен а този в Русия - с по-ниска продължителност на живота, емигриране на голяма част от българите, и то в Европа. Вие имате идея за развитие на България, която не споделяме. Вие не искате България в ЕС, в еврозоната, борите се с подписи за референдум против еврото. Няма как да подкрепим вашия кандидат, който да води този парламент в тази посока", посочи Василев. Костадин Костадинов пък попита кога точно са казали подобно нещо и призова: "Не лъжете, не бъдете като Кирил Петков" (четете повече).

БСП не подкрепи идеята за ротационен председател, защото е противоконституционна, формулира позицията на левицата лидерката й Корнелия Нинова. Тя обогати досегашната колекция от наименования на коалиции с още една. Към списъка от "хартиена коалиция" и "коалиция на войната" соцлидерката добави и "коалиция на джентълмените", като уточни, че става въпрос за джентълмени с по "една ръка". Нинов припомни как представители на ГЕРБ и ПП са се заканвали преди време, че на едните ще им изсъхне едната ръка, а другите са се клели да я отрежат, ако управляват заедно (четете повече).

Разпра на тема морал породи и минидебат между БСП и бившия им колега, депутат от гражданската квота, Явор Божанков, който вече е в редиците на ПП като депутат от Габрово. Божанков стана, провокиран от изказването на соцлидерката, в което тя разкритикува ПП, че се прегърнали с ГЕРБ. "Не започва добре разговорът от страна на БСП. Аз държа на това, че няма да гласувам за кабинет на ГЕРБ", отвърна на критиките Божанков (четете повече). 

Разпра на тема морал породи и минидебат между БСП и бившия им колега, депутат от гражданската квота, Явор Божанков

Снимки в колаж: БТА

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" каза, че неговата формация не си "врътка" на ротационен принцип мнението и ще гласуват както и предишния път миналата седмица, когато подкрепиха Росен Желязков, защото, по думите му, така изисква парламентарната етика.

Това, което чуваме от тази трибуна, можем да определим по тийнейджърски - ГЕРБ плюс "Промяната" е равно на подмяна, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза и че това мнозинство е съвсем естествено, ако погледнем, битието им е еднакво, защото един и същи създател ги създава по един и същи модел - чрез лъжа, в нарушение на законите на страната, за да рушат демокрацията, държавността и в крайна сметка държавата, коментира председателят на ДПС. И всичко това зад мантрата на върховенството на закона и промяна на модела, допълни Карадайъ. Според него тъй като в това мнозинство нямало място ДПС, то логично било да са в опозиция. 

От ляво надясно: Цончо Ганев, Андрей Чорбанов, Росица Кирова, Росен Желязков, Никола Минчев, Филиз Хюсменова и Кристиан Вигенин.

Снимка: БТА

Малко след 11 часа на депутатите беше дадена половинчасова почивка. След нея бяха избрани заместниците на Желязков и секретарите на парламента. Според правилника те  подпомагат работата на председателя на парламента - те го информират за присъствието колегите си и при проверка на кворума, ангажирани са да предотвратяват гласуването с чужда карта, съобщават гласовете при явно гласуване без електронна техника и др.

Одобрени бяха и 12-те секретари на Народното събрание. Те са: 
Тома Биков и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС
Васил Стефанов и Иван Белчев от ПП-ДБ
Искра Михайлова и Стоян Таслаков от "Възраждане"
Небие Кабак и Дженал Топалова от ДПС
Деян Дечев и Иван Петков от БСП
Станислав Балабанов и Станислав Богдански от ИТН

С това на първото заседание на 49-ото Народно събрание бе сложен край.