БСП не подкрепя идеята за ротационен председател, защото е противоконституционна, формулира позицията на левицата лидерката й Корнелия Нинова.

"Намерихте начин да заобиколите Конституцията. Ние от БСП няма да подкрепим предложението Росен Желязков да бъде председател на НС", каза тя.

"Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция", добави тя, като визира периода от 3 месеца, през които първият председател на ротация ще бъде Росен Желязков.

Нинова обогати досегашната колекция от наименования на коалиции с още една. Към списъка от "хартиена коалиция" и "коалиция на войната" соцлидерката добави и "коалиция на джентълмените". Като уточни, че става въпрос за джентълмени с по "една ръка".

Тя припомни как представители на ГЕРБ и ПП са се заканвали преди време как на едните ще им изсъхне едната ръка, а другите са се клели да я отрежат, ако управляват заедно. 

"И сега изведнъж джентълменско споразумение. Какво е това, уважаеми колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка", заключи Нинова.

Тя попита още чия е тази законодателна програма - на служебното правителство, на партиите и кой носи отговорност за нея.

"Кой застава зад нея? Коалицията на джентълмените с една ръка", констатира тя, а пленарната зала избухна в смях.

Соцлидерката даде да се разбере, че разчита преговорите между двете формации като договорка за общо управление.

"Изборът за председател върви с договорки по законодателна програма. Но чия е тя? Тази сложност не означава да не се спазват законите и Конституцията. Кого залъгвате, че правите законодателна програма, но няма да направите правителство?", заяви Нинова.

"Това са приказки за наивници. Излезте и кажете честно на хората - правим коалиция и правителство", каза от трибуната Нинова.

Тя се обърна специално към ПП: "Промяна или статукво - кое сте? Вие дойдохте на крилете на протеста, употребихте го и сега се прегърнахте с тези, които искахте да пратите в затвора".

Нинова наблегна още и на противоконституционното предложение парламентарният председател да се сменя на всеки три месеца.

"Унижавате парламента с противоконституционно предложение, само и само да си наместите интересите и квотите", заяви в изказването си лидерката на БСП.