Разпра на тема морал породи минидебат между БСП и бившия им колега, депутат от гражданската квота, Явор Божанков, който вече е в редиците на ПП като депутат от Габрово.

Божанков стана, провокиран от изказването на Корнелия Нинова, в което тя разкритикува ПП, че се прегърнали с ГЕРБ.

"Не започва добре разговорът от страна на БСП. Аз държа на това, че няма да гласувам за кабинет на ГЕРБ", отвърна на критиките Божанков.

И обвини, че БСП се договаряла да участва в коалиция с третия мандат в миналия парламент.

"Ние предлагаме дневен ред за България - съдебна реформа, Шенген. Наш дълг е да наложим този ред. Като част от ръководството на БСП преди, вие искахте да направите правителство с ГЕРБ и ДПС", обърна се Божанков към лидера на Левицата.

Накрая той обвини Нинова в липса на морал.

"Не зная дали има 50 пола, но зная със сигурност, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", заяви бившият ляв депутат.

Това предизвика гневната реакция на социалистите, като пръв скочи на трибуната Георги Свиленски. Той припомни на Божанков как е напуснал парламентарната група, но е останал в НС като независим в 48-ия парламент.

"Ти нямаш един нюанс на морала. Моралът изисква да напуснеш парламента, а ти само да вземеш една заплатка, остана един месец повече. Това е моралът", заяви от трибуната Свиленски. Той отрече в групата да била обсъждана управленска коалиция в миналото НС.

"Моят съвет към теб е - идвай по-рядко на тази трибуна, би бил по-полезен на българските граждани. Ще си спестиш авторитета, който си натрупал в годините покрай БСП", добави Свиленски, като през цялото време говореше на Божанков на "ти".

"Този индивид е бил в нашата група", възкликна Иван Ченчев, който беше следващият социалист, излязъл да опонира на Божанков.

И припомни техен стар разговор, в който си говорели Божанков да постъпи като мъж. "Поне да бъде между мъже. И го призовах да бъде мъж. Сега виждам, че казармата е била нещо много важно, ако я имаше, този човек нямаше да бъде тук. 50 нюанса на инч хай", заключи Ченчев.