Еврокомисарят за иновациите, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел е на посещение днес в Нови Сад, Северна Сърбия, където, заедно със сръбския премиер Ана Бърнабич, ще открие новата сграда на института БиоСенс (BioSense), предаде Танюг, цитирана от БТА.

По време на посещението, Габриел, сръбският министър на образованието Бранко Ружич и директорът на УНИЦЕФ (UNICEF) в Сърбия Деян Костадинов ще посетят училището за основно и средно образование "Милан Петрович". По този повод ще бъде доставенооборудване за интеграция на технологиите в училищата на стойност 20 000 евро.

Габриел ще посети галерията на "Матица Сръбска" заедно с вицепремиера и министър на културата Мая Гойкович. Еврокомисарката ще се запознае с постиженията на Нови Сад като Европейска столица на културата за 2022 г. и с наследството на сръбското художествено изкуство в по-широк европейски контекст.

Габриел ще посети Младежкия център "OPENS" и ще се срещне с представители на младежите в Сърбия, с които ще разговаря за опита от времето, когато Нови Сад беше Европейска столица на младежта през 2019 г.

В съобщението на Службата на ЕС в страната се подчертава, че Сърбия участва от 2019 г. в най-голямата програма за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта - Еразъм+, като пълноправен член. С подкрепата на ЕС, млади хора, спортисти и студенти от Сърбия участват в проектите за обмен и обучение наравно със своите връстници от ЕС.

Повече от 16 000 сръбски студенти са получили стипендия за обучение в страните членки на ЕС, докато повече от 80 организации и спортни сдружения от Сърбия са се възползвали от проектите в областта на спорта. Същевременно сръбските институции са привлекли повече от 4300 младежи, студенти и преподаватели от Европа.

ЕС е вложил повече от шест милиона евро за изграждането и реновирането на над 40 спортни обекта из цяла Сърбия и благодарение на тази помощ, повече от 100 000 граждани и деца могат активно да използват обновените или новоизградени спортни центрове, басейни и физкултурни зали в основните и средни училища в Сърбия.