Чужд гражданин е получил българско гражданство с фалшив документ преди 10 години. Това обявиха от прокуратурата, без да уточняват името на чужденеца. За случая главният прокурор Иван Гешев е сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов, който може да предложи на вицепрезидента Илияна Йотова да бъде издаден указ за отмяна на натурализацията.

Проверка на Държавната агенция "Национална сигурност" е установила, че в края на октомври 2010 г. човек с инициали С. Ш. е бил натурализиран по силата на текст от Закона за българското гражданство, позволяващ чужденец да придобие българско гражданство, ако страната има интерес от натурализацията му или той има заслуги към страната в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

За да докаже заслугите си, той е представил предложение от министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията. Под него стояло името на Ивайло Московски, който тогава е заместник-министър.

На запитване на ДАНС от Министерство на транспорта обяснили, че такъв документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството и не е бил подписван нито от тогавашния министър Александър Цветков, нито от замествалия го Ивайло Московски.

Заради наличието на данни за извършено документно престъпление материалите по случая са изпратени на Софийската районна прокуратура.

Това е поредното искане на главния прокурор за отнемане на българско гражданство на чужденец, декларирал невярно обстоятелство, за да получи български гражданин.

На 31 октомври 2018 г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която издава удостоверения за българско гражданство Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на Харалампиев, а от главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов прокуратурата иззе пари в различни валути, равняващи се на близо 600 хил лева. Тогава премиерът Бойко Борисов възложи на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.