ГЕРБ и СДС се разединиха в мненията си по въпроса за намаляването на субсидията. Депутатите обсъждат субсидията от един лев за действителен глас, получен от партия или коалиция, вместо 8 лв., както е сега. Това е залегнало в законопроект за изменение на Закона за политическите партии, внесен от Ива Митева от "Има такъв народ". Мотивът на вносителя е, че такъв е бил вотът на хората на проведения референдум през 2016 г. 

С приемане на предложеното изменение ще се намалят съществено бюджетните разходи и ще се създаде правна възможност за извършването на задълбочен анализ, който да послужи за формирането на нов модел за финансиране на политическите партии и коалиции, пишат вносителите на промяната. Цели се и изработването на критерии при определянето на размера на държавната субсидия, които да отговорят на международните стандарти и да осигурят равнопоставеност на партиите и коалициите. Според сметките над 21 милиона лева на година ще бъдат спестени на данъкоплатците, ако предложението бъде подкрепено.

В коалицията ГЕРБ-СДС обаче дойде разминаване. Според Росица Кирова първо трябва да бъде осигурена прозрачност при финансирането, преди да бъде взето решение за размера на субсидията и каза, че по принцип ГЕРБ подкрепя предложението. Докато Румен Христов каза, че неговата партия няма да подкрепи намаляването на парите на един лев за глас.

За БСП пък този законодателен подход е във вреда на политическия плурализъм, коментира Явор Божанков. Той обърна внимание и че няма становища по законопроекта. Ние държим на принципа на разходоориентираност, уточни депутатът. По думите му, субсидията не може да лежи някъде по сметки и да носи лихви. В същото време тя трябва да гарантира прозрачност на финансирането на партиите. 

Халил Летифов от ДПС посочи, че въпросът е как точно да се финансират партиите, колко от необходимите средства да поеме държавата. Колегата му Йордан Цонев припомни позицията на Движението политическите партии да бъдат финансирани с публични средства. По думите му, обаче, субсидия от един лев е мимикрия и не покрива никакви необходими разходи. Трябва да има дебат, трябва и дебат дали само такъв да е моделът на финансиране на партиите, смята Цонев. 

В решение на Конституционния съд категорично се казва, че трябва да има публично финансиране на политическите субекти, но размерът е изцяло в компетентността на парламента, обясни председателят на НС Ива Митева. На референдума хората казаха колко биха дали за издържане на партиите, всичко друго е въпрос на алчност, допълни колегата й Тошко Йорданов. Той разкри, че членският внос в "Има такъв народ" е десет лева на месец.

Публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите, коментира Атанас Славов от "Демократична България". Дебатът не е дали субсидията да е лев или повече, а как да отвоюваме партиите от ръцете на олигархията, подчерта той.

Мая Манолова съобщи, че ПГ "Изправи се!Мутри вън!" подкрепя предложението на "Има такъв народ", защото 2,5 милиона българи са дали гласа си за един лев на референдума през 2016 г. Ще бъдат спестени около 84 млн.лв за четири години, които са достатъчни за осигуряване на личен асистент на нуждаещите се, обясни тя. Най-голямата партия ще получи на година субсидия над шест млн. лв., над четири млн.лв. ще са за втората политическа сила, ако останат осем лева на глас, изтъкна Манолова, цитирайки анализа на вносителите на законопроекта. От групата са и за намаляване на депутатските заплати. 

Снимка: "Булфото"

По-рано бяха представени декларации от името на парламентарните групи. 

"Внасянето на законопроекти с предизборни цели е безотговорно", каза в декларация от името на ДПС председателят ѝ Мустафа Карадайъ. По думите му от това винаги губят парламентаризмът, държавността и демокрацията и в крайна сметка - всички български граждани. Той бе категоричен, че след предстоящите предсрочни избори е наложително да има Народно събрание, което да може да излъчи и действащ кабинет. 

"Призоваваме всички партии в 45-ото НС да загърбим партийните интереси и да проведем такава кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза след предстоящите предсрочни парламентарни избори. Без да забравяме, че там, където свършва диалогът, свършва и парламентарната демокрация. Политическото време изисква по-отговорно поведение и по-решителни действия. Днешната ситуация е доста тревожна - в Народното събрание партиите не си говорят. Всяка партия е тръгнала да прави предизборна кампания", посочи още Карадайъ.

В началото на декларацията той отчете, че 45-ото Народно събрание ще остане в историята не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм. Той отчете и че е прекалено безотговорно в момент на политическа нестабилност, неясни бюджетни параметри, да се заложат "капани пред бъдещето управление", независимо чие ще бъде то. 

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов наблегна на това, че парламентът трябва да излезе с декларация, израз на ясен евроатлантически консенсус. 

Иванов изтъкна, че отношението към геополитическата ориентация на страната е много важно. Ако някой от ГЕРБ има самостоятелно мислене, да помоли премиера в оставка да спре с експлоатацията на тези теми, поиска Иванов. В тази връзка и във връзка с предстоящия Гергьовден "Демократична България" внесе проект за декларация на НС, ориентиран с оглед на важните събития, които ще се случат в периода, когато няма да има действащ парламент, за да бъде осигурен ясен политически консенсус по тези теми, обясни председателят на ПГ "Демократична България". 

На 14 юни предстои среща на върха на НАТО, сред чийто акценти са сигурността в нашия регион, провеждане на изданието на инициативата "Три морета", изброи тои. Затова, по думите му, НС трябва да приеме декларация, която да е израз на ясен евроатлантически консенсус, за развитие на отбраната, науката, иновациите, бизнеса. 

"Има такъв народ" пък посветиха декларацията си изцяло на 6 май - Деня на храбростта и празника на българската армия. Изчете я Александър Александров. 

"Съхраняването на българската военнопатриотична традиция е въпрос на дълг. В навечерието на 6 май, от тази най-висока трибуна в държавата заявяваме, че изграждането и поддържането на стабилна, надеждна и резултатна отбрана - с модерни и високотехнологични военни сили, е фундамент на отбранителната ни политика и съставна част от управленските решения за непрекъсната модернизация на страната по отстояване на националните интереси", се казва в декларацията на ИТН. 

"Принадлежността ни към системата за колективна отбрана е условие за ефективност на нашата отбранителна политика. Гарантирането на външната ни сигурност и защитата на териториалната ни цялост, успоредно с наличието на огромния политически, икономически и военен потенциал на НАТО, изисква непрекъснато да развиваме националните способности за отбрана и да даваме още повече пример за съюз на солидарност" заяви Александров от името на парламентарната си група.