Решенията, които бяха прокарани от Корнелия Нинова, по никакъв начин няма да доведат до това, да се тръгне достатъчно спокойно и единно в предстоящия период по причина, че попълненията в Изпълнителното бюро са всичко друго, но не и това, което тя заяви като мотив - а именно да се чуват различните мнения в партията в състава на Изпълнителното бюро. Това заяви пред БНР Георги Пирински, член на Националния съвет на БСП.

"Всички тези попълнения в Бюрото са хора, които еднозначно следват досегашната линия на председателката на Националния съвет", изтъкна Пирински в предаването "12+3" на програма "Хоризонт".

Левицата изключи от ръководството си Валери Жаблянов, но пък увеличи броя на хората в Изпълнителното бюро на пленума си тази неделя. Седем нови членове ще има ръководството. Бюрото ще е от 21 души.

"На заседанието на Конгреса на 16 юни се обърнах към г-жа Нинова с предложението да намери сили да започне да култивира началото на диалог и възстановяване на колективното начало в работата на ръководните органи. А това, което получихме вчера, е точно обратното по един доста безпардонен начин, защото и гласуването бе също доста неприемливо, анблок и явно", отбеляза още той.

И допълни, че председателят има това право да предлага и включва в Бюрото онези, които счита за необходимо и да предлага изключване, но едно такова право би трябвало да върви заедно с подчертано чувство на отговорност да не се злоупотребява.

По повод предстоящите местни избори Пирински коментира, че е очевидно, че различията в БСП няма как да бъдат скривани. И сега по места общинските партийни организации трябва достатъчно трезво да преценят как ще провеждат и предизборната подготовка, и излъчването на кандидати.

Относно възможността за намиране на общ език Георги Пирински отбеляза, че нещата са отишли доста далеч и в момента не вижда такъв вариант, "защото вчерашното решение, което беше наложено, е обидно". "Напрежението продължава", резюмира в заключение той.

Председателят на партията си избира екипа, с който да работи и Корнелия Нинова използва това право, заяви днес един от новите членове в Изпълнителното бюро Георги Свиленски от БСП в предаването на TV "Тази сутрин".

След резултатите на партията на изборите за евродепутати, той подаде оставка като председател на предизборния щаб. "Оставката е акт на отговорност, когато си поел някакви ангажименти, но не си ги изпълнил", обясни той.

Избирането си за член на Изпълнителното бюро на БСП Свиленски коментира с думите "Това не е награда, а отговорност".

"Трябваше да се случат промени в управлението на партията в Изпълнителното бюро, в политиките и хората, които ще ги провеждат, с оглед на предстоящите местни избори", посочи още новоизбраният член на Изпълнителното бюро на БСП.