Няма никаква конституционна драма, няма никаква конституционна криза, няма и конституционен казус вече. Това заяви пред Dir.bg конституционалистът и бивш депутат от ГЕРБ Георги Марков по повод създалата се ситуация в парламента относно оттегляне на проектокабинета от страна на ИТН. 

"Това е така, защото кандидатът за премиер вчера съвсем почтено подаде декларация до държавния глава и председателката на парламента, че се отказва от тази висока чест да бъде кандидат - министър председател на България", поясни Марков.

В отговор на въпрос, че някои от експертите твърдят, че първият акт би трябвало да бъде завършен в парламента, Марков заяви: "Глупости. Еми, той е завършен естествено с отказа на кандидата за министър председател, явно е, че не желае да се яви".

Марков поясни още: "От тук нататък парламента няма какво да прави, защото няма какво да се гласува. В българската Конституция пише, че България е правова държава, а в правовата държава насила хубост не става. Човекът се отказа и с това казусът приключи, няма какво да се гласува, няма кандидат за министър-председател, не е реализиран мандата при първото завъртване на рулетката. Топката ще отиде в ГЕРБ, а след това в седемдневен срок президентът ще трябва да възложи мандат на някоя от останалите парламентарни групи, на която той прецени, това е негово суверенно право. В този наш парламент е изключено да  се мисли, че трета парламентарна група може да състави правителство, като се има предвид,  че БСП е с 30 депутата, "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 13", заяви Марков.

Той коментира и виждането на Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" за изход от ситуацията с техническо правителство до следващата пролет. "Какви са тези глупости техническо правителство, такова пък не бях чул досега, бях чул за експертни, програмни и спасителни и т.н. така че ще се отива на избори до дупка, нещо което съм предвидил много отдавна.", каза Марков.

Припомняме, че председателският съвет на Народното събрание не е стигнал до решение по казуса с оттегленото съгласие на Пламен Николов да бъде предлаган за министър-председател, поради което е планирано ново заседание на ръководството на НС с ръководствата на ПГ от 11.30. Междувременно депутатите ще търсят контакт с президента, за да намерят изход от създалия се конституционен казус, както и ще повикат конституционалисти в Народното събрание.