"По никакъв начин няма да политизирам Българската армия, Българската армия е стожер на държавността", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на официалната церемония по встъпването му в длъжност и поемане на министерския пост от предшественика му Драгомир Заков в Министерството на отбраната (МО). Заков му подари икона на "Св. Георги", който се тачи като покровител на войската.

В екипа на бившия главен секретар на президента, вече министър на отбраната, влиза и бившата министърка на външните работи Теодора Генчовска, която е работила в МО преди да отиде в МВнР.

"Поемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна, но съм убеден, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, за суверенитет и за териториалната цялост на страната ни. Няма просперираща държава без модерна и подготвена армия", каза министър Стоянов.

Той подчерта, че основен двигател ще бъде модернизацията на Българската армия.

"Това, което може да бъде извършено без парламент, е подготовка - документална, която е необходима и която най-вероятно вие ще ми завещаете да придвижа напред, така че да бъде реализиран проектът за многофункционалния самолет", каза министър Стоянов.

Преди това министърът в оставка Драгомир Заков подчерта, че в тези месеци са се водили реалните преговори с американската страна по вторите осем изтребителя F-16. "Смятам, че постигнахме много добър пакет", посочи той.

Министър Стоянов каза, че се надяват още да дадат нов тласък на бойните машини за пехотата, както и на други проекти, които са част от инвестиционната програма, съобщава БТА.

"Това ще изисква изключително много труд. Очаква ни подготовка на бюджет", коментира Димитър Стоянов. Той изрази надежда решението от Консултативния съвет по национална сигурност за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана да бъде изпълнено още през 2023 г. "Нашата роля като политическо ръководство на МО е да се опитаме да постигнем 2% от БВП още през 2023 г. Вече съм водил разговори с новия служебен министър на финансите", посочи Стоянов.

Снимка: БТА

Той отбеляза като приоритет и създаването на целеви фонд за отбрана, където да се натрупва нереализираните средства през всяка една текуща година.

Досегашният министър на отбраната Драгомир Заков от своя страна увери, че оставят Министерство на отбраната във възможно най-добрите ръце в този момент. Оставям едно добро наследство за месеците, в които този кабинет беше на власт, посочи той. Заков благодари на своите колеги в кабинета, както и на висшия команден състав за отличното взаимодействие във времето.

"Надявам се в бъдеще българските политици да осъзнаят, че без добре оборудвана, мотивирана армия не може да има сигурност", добави той и изтъкна, че армията не може да бъде употребявана за политически цели.

Снимка: БТА