Това заяви пред bTV бившият кмет на София от СДС Стефан Софиянски, който през 1997 година беше служебен премиер.

Вчера от БСП заявиха, че предложението на ГЕРБ, подкрепено и ДПС - за разследване на всички приватизационни сделки от 1993 година насам е половинчато и настояха обхватът на проверките да се разшири - например с дадените концесии. "Мутрите на прехода - вън от ръководството на държавата", призова лично лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Първият фалит беше по време на Андрей Луканов, когато българският лев се обезцени и се направи мораториум и спряхме да плащаме външния дълг. Вторият беше по времето на Жан Виденов, когато имаше 240% инфлация и когато държавата през БНБ фалира 8 банки, а ние сега плачем за КТБ”, припомни Софиянски.

По думите му за тези фалити са виновни всички, които днес ще ни разследват.

"Комунистите са си комунисти", категоричен бе той..

По думите му спорът за корупцията и приватизацията се е разгорял, защото и БСП, и ГЕРБ се сетили, че в последните години единствено те са били на власт.

„Като видяха, че борейки се срещу корупцията се борят срещу собствената си корупция, решиха да пренесат периода по-назад”, коментира още Софиянски.

Според него по темата с ревизията на приватизацията остават два въпроса – защо Бойко Борисов не я започна още през 2009 година, когато дойде на власт, и защо не се ревизират първо сделките, чиято давност не е изтекла.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че 5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани, за да се търси отговорност, ако има нарушения, но увериха, че те няма да бъдат разваляни.