Евродепутатът Ангел Джамбазки се извини за расистките си коментари, отправени към двама депутати от транспортната комисия на Европарламента, които предизвикаха скандал.

Той заяви, че председателят на комисията Карима Дели е "французойката от алжирски произход", а един от авторите на променените правила за международните пътни превози Исмаил Ертуг - "германец от турски произход". Думите на представителя на ВМРО бяха свързан с действията на двамата му колеги, довели до неокончателното одобрение на промени в ущърб на българските превозвачи.

След като беше призован да се извини, днес Джамбазки заяви от трибуната:

"Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия и Турция. И не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония. Но след като те са се почувствали обидени и искат извинения, те ги имат. Но няма извинение за начина, по който беше прокаран скандалният пакет "Мобилност", за уж екологична политика да кара хиляди камиони да замърсяват въздуха, уж социалисти да лишават Източна Европа от работни места и уж европейци да дават бизнес на Турция и на Русия. Това също заслужава извинение".

Въпреки извинението, председателят на Европарламента все още може да наложи санкция на нашия евродепутат. За такава продължават да настояват и засегнатите.

"Свикнали сме да сме на различни мнения по различни въпроси - това е нормално. Но когато един колега не е работил никога по темата. Плюс, че никога не сме се познавали и отиде пред медиите, и започне да ме обижда - трябва да реагирам", заяви евродепутатът от СПД Ертуг.

В последвала реплика Дели пък заяви, че Джамбазки има право да не е съгласен с новите правила за международните превози.

"Като председател на транспортната комисия не приемам изказванията Ви за моя произход по две причини - първо изпращате расистко послание, и второ - никога няма да се оставя така и ще отговарям винаги, за да не стават подобни думи нещо обичайно в ЕП", допълни тя.

И други евродепутати се възмутиха от думите на българина.

"Всички тук сме евродепутати и всички сме с различен произход. Не може колеги да бъдат посочвани заради произхода им. Призовете г-н Джамбазки да спазва реда", настоя съпредседателят от групата на Зелените Филип Ламбертс, цитиран от БТА.

Към неговите думи се присъедини председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия, която заяви, че ЕП е на всички европейци.

"Правилата тук трябва да бъдат спазвани, думите към евродепутатите Карима Дели и Исмаил Ертуг са напълно неприемливи. В ЕП не може да се правят расистки изказвания, това е напълно недопустимо", добави тя.

Председателят Давид Сасоли заяви по-рано днес, че ще провери изказването на Джамбазки. Не е ясно ще предприеме ли нещо Сасоли след извинението му.