Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви днес, че ще провери изказване на евродепутата Ангел Джамбазки по отношение на евродепутати от парламентарната транспортна комисия, предаде БТА.

Всички тук сме евродепутати и всички сме с различен произход. Не може колеги да бъдат посочвани заради произхода им. Призовете г-н Джамбазки да спазва реда, настоя съпредседателят от групата на Зелените Филип Ламбертс.

Към неговите думи се присъедини председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия, която заяви, че ЕП е на всички европейци. Правилата тук трябва да бъдат спазвани, думите към евродепутатите Карима Дели и Исмаил Ертуг са напълно неприемливи. В ЕП не може да се правят расистки изказвания, това е напълно недопустимо, добави тя.

В 9.40 часа на 12 декември Ангел Джамбазки описа на страницата си във фейсбук под заглавие "Задкулисният фарс "Мобилен пакет"" как е протекла вечерта и нощта на обсъждане по темата в транспортната комисия на Европейския парламент.

В изложението си във връзка с "подхода на преговарящите ... и съдържанието на постигнатите "компромиси"" Джамбазки употребява думите "французойката от алжирски произход" (от Зелените - б.р.), която председателства комисията на ЕП по транспорт и туризъм, "както и нейния най-верен съюзник в преговорите, германеца от турски произход Исмаил Ертуг" (от социалдемократите - б.р.).

Джамбазки ги упреква, като казва, че "зелените и социалистите, които иначе много държат на екологичните стандарти, очевидно нямат нищо против стотици хиляди камиони да се връщат празни до страната, в която са регистрирани, изхвърляйки милиони тонове въглероден диоксид. Тежък случай на лицемерие и потресаващ двоен стандарт!"

Българският евродепутат упрекна двамата си колеги и в това, че не са взели предвид позицията на новия еврокомисар по транспорта Адина Валеан (Румъния), която осъдила гореспоменатите подход на преговарящите и съдържанието на постигнатите "компромиси". И заключи, че "в крайна сметка в 6 часа и 15 мин. сивите кардинали поднесоха финален текст, който не беше обсъден точка по точка, а просто обявен за приет".