Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова председателите на десните партии у нас да се явят заедно на евроизборите през май. Той изпрати писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев, председателя на СДС Румен Христов и председателя на ДСБ Атанас Атанасов.

Ето и писмото на Жозеф Дол:

"Европейските избори на 26 май 2019 г. ще бъдат решаващ момент както за ЕНП, така и за ЕС. Те са възможност за нас да защитим ценностите на политическо семейство, което е дълбоко вкоренено в историята и цивилизацията на европейския континент и което винаги е било движещата сила на европейската интеграция.

Днес Европа е на кръстопът, в условия на нарастваща нестабилност, идваща от вътрешни и външни сили, които се опитват да дестабилизират съюза. Ако искаме да продължим да работим за тази Европа, в която вярваме - демократична, прозрачна, просперираща и ефективна Европа, която стои близо до гражданите си и която защитава културното си разнообразие и силната социална пазарна икономика, е необходимо да се обединим и заедно да се изправим пред предизвикателствата.

Като се има предвид какъв е залогът на тези избори, призовавам всички членове на политическото семейство на ЕНП в България да направят най-отговорния си избор и да представят българските граждани с единен фронт.

Само ако се обединим, ще можем да избегнем разпределянето на гласовете, което ще е от полза за популистите и антиевропейските сили.

Само ако работим заедно, ще успеем да маскимализираме нашето представителство в Европейския парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат за евроизборите Манферд Вебер ще стане следващият президент на Европейската комисия.

Начело с ЕНП, аз съм сигурен, че Европа ще превъзмогне предизвикателствата, пред които е изправена - като сигурност, защита на външните ни граници, растеж и работни места, климатични промени, те изискват от нас да впрегнем всичките си сили.

ЕНП цени всички членове на семейството си. Всеки от нас трябва да играе своята роля в поддържането на нашите общи ценности и защита на европейския проект, чиито основи сме положили и който сме изграждали в продължение на десетилетия.

Знам, че мога да разчитам на пълния ангажимент на всички български партии - членове ЕНП, за постигането на тази цел.