Унгарският премиер Виктор Орбан написа писма до лидерите на европейски консервативни партии, поискали изключването на неговата партия ФИДЕС от Европейската народна партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмата Орбан поднася извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

Орбан се извини за това, че е наричал критиците си "полезни идиоти", една фраза, която той заимствал от Ленин и използвал по адрес на политиките, а не за отделните политици, отбеляза Ройтерс.

В копието на писмо, до което Ройтерс успя да получи достъп, унгарският премиер отправя молба към лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на Фидес от ЕНП. Говорител на унгарското правителство заяви, че подобни писма са били изпратени до всички 13 партии, присъединили се към предложението. В ЕНП членуват общо около 80 партии.

По улиците в унгарски градове се появиха билбордове, а в проправителствени медии - реклами, с лицата на Джордж Сорос и Жан-Клод Юнкер и надпис: "Имате право да знаете какво планира Брюксел". Двамата бяха набедени, че заговорничат за унищожаване на европейската цивилизация чрез довеждане на мюсюлмани на континента. В рекламите се говори за предполагаеми действия, които ЕС щял да предприеме, за да облекчи имиграцията - по-лесен достъп до визи или плащания в брой за имигрантите. ЕК определи тези послания като "теории на конспирацията".

На 12 март Виктор Орбан проведе среща с председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, след която германският политик (кандидат на ЕНП за бъдещ председател на Европейската комисия) заяви: "Днешните ми преговори с премиера Орбан бяха конструктивни, но проблемите още не са решени".

"Предстои да оценим и обсъдим с партиите, членуващи в ЕНП, следващите решения. Ние в ЕНП имаме ясни основополагащи ценности и те не подлежат на преговаряне, така че трябва да бъдат спазвани от всички членки на ЕНП, в това число от ФИДЕС", каза Вебер. Срещата на върха на ЕНП ще се проведе на 20 март.

Вебер поиска от ФИДЕС незабавно да прекрати кампаниите срещу ЕС, да подкрепи оставането в Будапеща на Централноевропейския университет, основан от финансиста либерал Джордж Сорос и да се извини на останалите политически сили, членуващи в ЕНП.

Няколко дни преди разговорите Вебер-Орбан германският политик заяви за в. "Велт ам Зонтаг": "В идните дни отново ще говоря лично с Виктор Орбан в Будапеща, защото ми се иска да го накарам наистина да разбере, че е напът да напусне ЕНП".

Ден след срещата между двамата лидери, на 13 март, унгарските проправителствени медии отново публикуваха анти ЕС послания. В няколко проправителствени вестника имаше антиевропейски реклами на цяла страница. Появиха се и в държавната телевизия.

Ден по-рано началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуяш, който е и заместник-председател на Фидес, заяви: "Кампанията с билбордовете приключи; отсега нататък обществеността ще вижда билбордове, рекламиращи правителствения план за действие за защита на семейството".