ДПС припомни Конституцията и разделението на властите по отношение на подадената оставка от шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

"Ще се въздържим от коментар. Ще кажем само, че не е работа на законодателната и изпълнителната власт да кадрува в съдебната система, защото първо е конституционно закрепено. И второ - има такова решение на КС", заяви зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание.

От групата съобщиха, че тази сутрин са внесли анонсираните промени в закона за обществените поръчки и в този за публичните финанси.

"Ние много внимателно следим обществения дебат относно антикорупционните мерки и законодателство", коментира Цонев и обясни, че движението "премахва възможността за инхаус процедурите, тъй като върху тях тегне подозрението на обществото".

"В закона за публичните финанси премахваме възможността за постановленията на МС да се раздава публичен ресурс относително непрозрачно. Това ще става с предложения на МС. Изпълнителната власт ще прави предложения за решение на НС за средствата, които трябва да се разпределят", обясни депутатът от ДПС.

Внасяме и още няколко процедури за по-прозрачно бюджетиране, каза той, като уточни, че става въпрос за разписването на средствата в графата "Централен бюджет". Изпълнителната власт да определи предварително средствата за общините и да го обсъди с НСРОБ, предлага движението.

Относно другите законодателни приоритети на ДПС Цонев уточни, че вече работят по текстовете за промяна в Конституцията в частта за съдебната власт.

"Да ви припомня, че по отношение на "златните паспорти" сме поискали проверка от ДАНС по абсолютно всички процедури от приемането на закона до сега, за да се види кои са фиктивни", допълни Йордан Цонев.