Няма възможност, а и нужда от референдум по въпроса със смяната на времето, но едно представително проучване при всички случаи трябва да се проведе, заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че по въпроса трябва да се произнесат експерти и лекари и прогнозира, че мнозинството от българите предпочитат лятното часово време, което да не се сменя. Самият той смята, че е редно да остане то.

Междувременно стана ясно, че енергийният министър Теменужка Петкова е започнала национална консултация дали България да избере лятното или зимното часово време. Мнения може да се пращат през правителствения портал www.euaffairs.government.bg. На база на тях ведомството ще трябва да подготви българската позиция за отмяна на местенето на стрелките.

Отказът от смяната на времето официално бе предложен от Европейската комисия след допитване през лятото. Смяната два пъти годишно на часовото време от лятно на зимно е преди всичко въпрос на енергийно потребление. Крайният срок на консултацията е 11 октомври, след това мненията ще бъдат обобщени и ще бъде изготвена националната позиция, съобщи "24 часа".

България трябва да обяви до март следващата година кое време ще избере, дотогава отговор трябва да са дали и всички останали членки на ЕС. В края на март 2019 г. трябва да е последната смяна на часовото време според предложението за директива, което бе представено от ЕК. След приемането ѝ всяка държава ще остане на лятно или на зимно часово време.

За напрежението във властта и Радев

Томислав Дончев коментира и напрежението между управляващите и президента.

"Война между институциите не е хубаво да има, защото някой така се използва институционалната мощ на едно ведомство срещу друго, но напрежение между тях не е лошо да има, контролират. Силно напрежение безспорно има, но не бих го нарекъл война", каза той.

"Без да влизам в ролята на съветник на президента, на негово място бих вкарал повече усилия работата ми да носи ефект. В момента виждаме друго. Въпросът е да има ефект", добави вицепремиерът.

Той съобщи, че кореспонденцията между администрацията на хартия ще изчезне до края на годината, като единствено остава работа с малките общини и институции.

"В момента, грубо казано, 80% от всички видове администрации - министерства, агенции, областни администрации, общини, са готови и свързани по електронен път. Имаме проблем с по-малките общини, част от които нямат техническа и организационна готовност. Работим да спазим срока ноември тази година да няма кореспонденция между администрациите на хартия", уточни Дончев.

И допълни:

"Регистър на обществените поръчки съществува в момента, въпросът е кога ще сработи платформата за възлагане и приемане, в която всички обществени поръчки да се извършват в електронен вид. По нея се работи, като тестове на софтуера предстоят в идните дни. Тази електронизация крие известни рискове за малките общини и институции, които ще се затруднят. Затова тя ще се извърши на вълни в рамките на следващата година, заяви вицепремиерът. Първо ще се започне от големите, държавни институции и ще се стигне до най-малките звена. Това е една от стъпките към електронното правителство".