Министърът на отбраната коментира горещата тема пред журналисти, след като беше изслушан на закрито заседание в Комисията по отбрана, предаде „Фокус”.

Цената е 1 023 000 евро на двигател. Подписвайки договора с Полша, ще ползваме облекчение 20% от ДДС, което няма да платим, защото работим със страна членка на ЕС, както и други 9% от данъци и такси”, поясни министърът, който още преди дни отрече твърденията на Москва, че полската страна няма право да извърши ремонта.

Ненчев подчерта, че ще получим два ремонтирани двигателя за "МиГ-29", които ще ни бъдат дадени за срок от две години безплатно, превозът на двигателите също е за сметка на полската страна.

Министърът вече обяви, че до края на тази година ще получим 2 отремонтирани двигателя, а до края на април - 6 ремонтирани самолета, "които са напълно достатъчно плюс тези, с които разполагаме към момента".

По думите му тази сделка дава гаранция за Военновъздушните сили на страната ни. 

"България никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство. Очакваме съвместно охраняване на въздушното ни пространство, ако това се наложи", каза министърът по друг спорен въпрос, заради който БСП му поискаха оставката - предложението самолети на съюзнически сили също да могат да пазят небето ни.

Ненчев уточни, че оставката му не е била обсъждана по време на заседанието на комисията. Дори увери, че е получил разбиране и подкрепа, включително от депутатите на левицата, защото те разбрали, че това е смислен проект и дава гаранции за ВВС.

Военният министър коментира и скандала с шефа на служба "Военна информация" Йордан Бакалов, който се оказа несъвместим с поста, след като законът бе променен с гласовете на ГЕРБ.

"Вчера имах разговор с г-н Бакалов, той подаде своята оставка, която не приех с мотивите, че очакваме вето от страна на президента, връщаме закона за ново разглеждане и след финализиране на тези разговори и дебати ще взема своето решение", заяви Ненчев. 

В отговор на въпрос дали е информиран за фирма, близка до ъндърграунда, и по точно до Младен Михалев-Маджо, която снабдявала армията с гориво, той отговори: 

Аз не зная кои са фирмите- не съм правил разследване за това. Но с цялата си категоричност мога да кажа, че постигнахме възможно най-добрата цена, много далеч от пазарните цени. Не се интересувам кои са фирмите”.

БСП още иска оставка

Остава нашето искане за оставка на Николай Ненчев, коментира по-късно пред журналисти депутатът от БСП Ангел Найденов по повод твърдението на министъра, че е получил тяхната подкрепа.

Социалистът подчерта, че това няма как да бъде разбрано, тъй като самото заседание е било посветено на блиц-контрол - всяка ПГ задава въпрос и очаква отговора на министъра. Как разбра, че получава нашата подкрепа, попита бившият военен министър в кабинета „Орешарски”.

Той подчерта, че у него остават съмненията за надеждността на поетите ангажименти от полските специалисти за ремонта на изтребителите.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?