"Поздравявам екипа на г-н Борисов и екипа на "Булгаргаз" за намаляването на цената на газа. Това е огромен успех", коментира бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред bTV.

Вчера стана ясно, че "Газпром" сваля цената на синьото гориво за България с 40.3% със задна дата от 1 август 2019 г. "Булгаргаз" ще бъде компенсирана за това време със 150 млн. лева. Ще бъдат върнати и пари на фирми, които са купували по-скъпия газ.

По думите на Добрев намалението с 40% годишно се равнява на около 300 млн. лева повече в хазната.

"От една страна ефектът ще е в посока към по-евтини стоки или облекчение за бизнеса, възможност за инвестиции и т.н.", прогнозира той.

На въпрос дали на бизнесът ще се връщат пари, Добрев отговори положително. Според него гражданите ще спечелят в тази ситуация.

"Регулаторът ще реши дали да връща пари на абонатите на топлинна енергия. Сега, когато "Газпром" върне надвзетите пари в размер на около 150 млн. лева е възможно за новия отоплителен сезон, цената на топлото да е по-ниска", допусна той.

"По отношение на топлофикациите - има два начина , да се промени цената със стара дата и всеки да има да получава обратно средства или тази цена да бъде сметната в цената за напред. Това ще го прецени регулаторът. Според мен, по-лесно е да се определи нова цена, отколкото на всеки един да се изчислява 50 лв., 15 лв. и т.н.", коментира бившият министър.

"Средствата, които бъдат възстановени ще подобрят ликвидността на компаниите, ще понижат разходите. Работодателите биха могли да инвестират или да увеличат заплатите. Малка част от потребителските стоки са свързани с потреблението на газ, така че няма да се усети драстичен спад", стана ясно още от думите му.

"Чух анализи на някои хора, които са се самопровъзгласиха за енергийни експерти, защото нямат един ден трудов стаж в енергетиката. Те твърдят, че българската цена все още е по-скъпа. Тя е по-скъпа, ако се гледа газа в танкера, обаче не е по-скъпа от тази, ако бъде разтоварена и стигне до България", коментира още Делян Добрев.