Частичната мобилизация в Русия крие риск от ожесточение на конфликта, но заплаха за България няма. Това мнение изрази военният министър Димитър Стоянов след заседанието на Министерския съвет

"Естествено, че води до едно ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост за края на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма, член сме на НАТО", заяви министърът на отбраната. "Всеки един конфликт замразен, тлеещ или горещ какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените", добави той.

Към момента не е необходимо увеличаване на контингента на НАТО у нас, каза още министърът на отбраната. Стоянов не пожела да коментира въпроса за референдумите в четири области от Украйна под руски контрол, като посочи, че това е тема за Външно министерство.

Стоянов съобщи, че е решено да купим "допълващ самолет" на лизинг за българските ВВС, за да могат да се носят бойните дежурства в небето, докато дойдат новите 8 броя -16 през 2025 година. Втората партида се очаква през 2027 г., но през това време разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради конфликта в Украйна, обясни Стоянов.

Изпратили сме запитвания до няколко държави. Вече сме получили отговори от Франция и Швеция, като българското условие е изтребителите да бъдат купени на лизинг, обясни Димитър Стоянов.

"Въздушният суверенитет налага закупуване на друг тип самолет, изпратили сме писма до Израел, Швеция, Холандия, само от Франция и Швеция сме получили отговор", съобщи министърът на отбраната. Французите са ни предложили да купим "Мираж 2005". Вчера е била проведена среща и с шведската страна, но все още очакваме конкретни оферти. В същото време не сме отказали и от оферти от САЩ и Израел, допълни Стоянов.

"През този период трябва да си осигурим охраната на въздушното пространство. Ние можем да носим съвместни дежурства със съюзниците си, но не те да го носят вместо нас", обясни той. "Естествено, решението ще бъде взето от българския парламент", напомни Димитър Стоянов.

Министрите са одобрили на заседанието на кабинета 13 проекта от инвестиционната програма за модернизиране на армията. Първият проект е за бойна машина за пехотата, другият е за 3Д-радарите, а третият е проектът за придобиване на допълнителни 8 броя самолети Ф-16, за да имаме пълна ескадрила от 16 изтребители.

Стойността на цялата инвестиционна програма е 6,6 милиарда, а за втората партида от 8 самолета цената е 1 296 412 185 долара без ДДС. Очаква се вторите 8 самолета да пристигнат през 2027 г. и тъкмо заради забавянето се налага да купим на лизинг "допълващ самолет", разясни Димитър Стоянов. По думите му, от национална сигурност не бива да се пести.

Правителството одобри и отпускането на хуманитарна помощ за Украйна по нейно искане. Става въпрос за предоставяне на 350 медицински пакета, които са предназначени за 35 000 украински граждани.