Тези са ни най-лесните избори, защото нашият съюзник са гладът, инфлацията и високите цени, заяви на предизборна среща в добричкото село Зърнево лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се включи с видео и във фейсбук страницата си.

"Ние не знаем в момента с какви усилия можем да ви изведен от ямата, а ние в момента сме в ямата и не знам как ще издраскаме да излезем", каза Борисов.

Хората си мислят, че на 2-ри ще се събудят от един лош сън и всичко ще тръгне както си е било. Но не можем да им обещаем точно това, коментира лидерът.

"Единственото хубаво нещо, което ние пожелаваме е Кирил Петков да се пенсионира, защото това, което ни очаква е къртовски труд и лишения, и затягане на колана".

Борисов подчерта че 12 г. при ГЕРБ токът бе 80 лв., 2,2 лв. горивата, а сега всичко лети с по 10-20-30%. "Дори не знам какво да ви обещая. Аз толкова счупена държава не знам как се управлява, каза Борисов. Той е възмутен, че само в района е спряно строителството на 80 км пътища.

"План за възстановяване от COVID кризата другите държави забравиха - похарчиха милиарди евро да си стабилизират хората, а България няма. Година и половина нито един фонд не работи, а бюджетът тегли кредити и лихви. Как се оправя това", пита Борисов.

"Вие сте мъдри хора и всяка домакиня си пази в мазето нещо да има за черни дни. Така и ние пазихме фискалния резерв, 12 млрд. не ги пипахме. Миналата седмица служебното правителство взе заем, те са в капана на Асен Василев. Те нямат пари за пенсиите, затова излязоха с нов дълг", заяви лидерът на ГЕРБ. Той се обърна към присъстващите да обяснят на приятелите си колко е трудно да се излезе от кризата. "Даже не ги агитирайте. Кажете им: "Ако този път изпуснем ГЕРБ да не ни стабилизират, после не ги търсете", заяви Борисов.

И посочи, че дългът върви към 50 млрд. лв., които трябва да се връщат. "Това, което ще изкарваме с вас ще връщаме за лихви и покриване на кредити на Асен Василев", предупреди бившият премиер. "Направиха го много умно, като едно време пирамидите. Така както излъгаха българите пирамидите и партията на "Промяната" излъга тая година и половина. Неслучайно паднаха за 6 месеца. Като си тръгнат, за нас ще останат празните талончета и дадените пари за тях. Ало-измамници, за това става въпрос", продължи Борисов.

Борисов каза, че няма неизпълнено обещание. "Обещавам ви, че на финала ще дам всичко от себе си и от експертите, имаме най-добрите експерти".

Експремиерът подчерта, че най-хубавото, което му е донесла партия ГЕРБ, са многото приятели мюсюлмани. "Вече никой не може да се усъмни, че сме партия, която работи за добруването на българските мюсюлмани, доказано с години", заяви той. "Етническата толерантност, разбирателството, това е единственият шанс на България да е силна. Мощна, единна и толерантност между религиите, между вас, толерантност на всички българи трябва. И затова сме водили, за което също съм бил упрекван, най-добросъседска политика с Турция. Българските турци са тези, които от двете страни на границата гарантират сигурност и просперитет", добави още лидерът на ГЕРБ.

Кметицата на селото Гюлай Неджиб Бекир, която е и рожденичка, се обърна към Бойко Борисов с думите: "Вие показахте, че ГЕРБ е партия, която слуша, чува и изпълнява и решава проблемите на хората". Тя добави, че трябва да върнем ГЕРБ в управлението на държавата, за да спрат покачването на цените и да овладеят инфлацията, да върнат стабилността.

Тервелският кмет Симеон Симеонов съобщи, че на събранието тук има доста земеделци - "Спомнете си какво бе земеделието преди да дойде ГЕРБ, преди да ни повярват ЕС и ЕК, преди да повярват на г-н Борисов и да започнат да финансират земеделието, разликата е огромна". Той заръча всеки от присъстващите да убеди поне още по 5 души да гласуват за ГЕРБ, за да има партията двама депутати от района.

Водачката на добричката листа на ГЕРБ Деница Сачева отбеляза, че при посещението си в Тервел, на въпрос какво е направил за района, Кирил Петков посочил само, че е сменил шефа на полицията. "Така разбират промяната в живота на хората - спряха десетки километри пътища, които бяхме договорили, занимаваха се само как да върнат посредниците в енергетиката, с незаконни арести и как да измислят лъжи и компромати. Мислят, че скандалите и компроматите са промяната", коментира Сачева. По думите й ГЕРБ са тези, които са вдигнали пенсиите, а не ПП. "Ние и г-н Борисов въведохме добавките, те просто ги вкараха в пенсиите. Данъчните облекчения също са от нас, само увеличиха добавките за деца с 10 лв. 10 лв. срещу 20% инфлация. Вие решете дали това е полезно", настоя бившата министърка.

Деница Сачева си пожела на 2 октомври "да пенсионираме тази промяна и да ги изпратим в историята", цитира я "24 часа". "Да не хабим живота на хората в експерименти и избори, да върнем екипа от хора, които могат да направят България отново просперираща държава", призова тя в Зърнево.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление