"Министърът на финансите да не се занимава с брашното, олиото и захарта, а с финансите", отправи критики бившият земеделски министър Мехмед Дикме в студиото на бТВ. Повод за репликата му бе предупреждението на властта, че се очакват още провокации от рода на тези, които са предизвикали опашките за гориво пред бензиностанциите и тълпите от хора в супермаркета заради промоция на олио.

Дикме е категоричен, че не земеделските производители са виновни за поскъпването. Няма как да има контрабанден износ, добави още той.

От задържането на зърното в хамбарите няма да загуби държавата, а земеделските производители, смята Дикме. За 20 дни с 20% е скочила цената на зърното. Той препоръча да се плати на производителите предварително за следващата реколта.

Дикме смята, че или държавата лъже, че имаме достатъчно зърно, или нещо не е наред.

Хлябът поскъпва заради цената на горивата, на пшеницата също. Цената на тока е безбожно висока, каза Мехмед Дикме. Министърът на финансите да не се занимава със захарта и брашното или олиото, а с финансите, съветва още той.

Цената на олиото се влияе от борсовите цени, няма спекула, по мнението ми. Цените на всички продукти ще растат, прогнозира Дикме.

"Не прави чест на държавата да пречи на бизнеса, трябва да помага на бизнеса", категоричен беше бившият земеделски министър.