Депутатите под карантина или задължителна изолация заради COVID-19 ще могат да участват дистанционно в пленарните заседания, реши единодушно парламентът. Народното събрание гласува правила за работа при такава хипотеза, които бяха внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", съобщи БТА.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ приемането на това решение ще позволи на всички депутати под карантина да участват в заседанията и свободно да изразят своята воля.

Участието по електронен път ще става чрез интернет платформа за видеоконферентна връзка. Председателите на парламентарните групи трябва да представят до 18.00 ч. на предходния заседанието ден в кабинета на председателя на НС списък на депутатите под карантина, които желаят да участват.

Независимите народни представители ще заявяват поотделно намерението си да участват в парламентарно заседание.

Кабинетът на председателя на парламента ще обобщава в списък имената и на всеки, изразил желание и отговарящ на условията, като сутрин между 8.00-8.30 ч. се изпраща линк за регистрация. При желание за изказване, реплика, дуплика съответният депутат ще го заявява чрез платформата. Предвидено е всеки народен избраник сам да осигурява интернет връзката и техническите средства.

Ако депутат не желае да участва при проверка на кворума, ще напуска платформата.

Народни представители в задължителна изолация заради ще гласуват след приключване на вота на присъстващите в пленарната зала като "лично и устно" заявяват своя вот, след което сумираният резултат от гласуването се обявява от председателя на НС.

Председателят ще открива заседанието, когато броят на депутатите в залата и регистрираните чрез електронната система, е повече от половината от общия брой народни представители.

Правилата няма да се прилагат при закрити заседания на парламента и при тайно гласуване.

Решение след скандал

До това решение се стигна спешно днес, след като сутринта се разигра пореден скандал преди гласуването на бюджетните закони, на които от ГЕРБ и ОП държат. За пореден път сутринта нямаше кворум, тъй като БСП и ДПС продължават да не се регистрират и управляващите трябва да го осигурят сами. След като той беше събран буквално на косъм - със 121 гласа, колкото е необходимият задължителен минимум, от левицата обвиниха управляващите, че това е станало чрез техни колеги, които официално би трябвало да са поставени под карантина като контактни лица. 

От БСП многократно призоваха ръководството на Народното събрание да обяви имената на карантинираните депутати, но оттам категорично отказаха. 

"С този проект на решение днес те признаха, че са вкарали в зала карантинирани народни представители само и само да си осигурят кворум", коментираха депутати от левицата.

И припомниха, че само преди ден председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви: "Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания."

Коментарът й беше по повод проваленото заради липсата на кворум заседание, като тогава управляващите заявиха, че имат народни представители с COVID-19, както и контактни лица, които съответно отсъстват от работа.