Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят. Затова подкрепям предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон. Това заявява социалният министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук.

ПГ "Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание вчера предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с шест месеца.

"От следващата седмица започваме със срещи с парламентарно представените партии, както и с представителите на заинтересовани организации на граждани", посочва Сачева.

Тя допълва, че постигнатото от представителите на хората с увреждания и техните близки категорично ще бъде запазено и надграждано. Постигнатото от общините и гражданските организации през последните 20 години в подкрепа на българските семейства и деца трябва да бъде показано ясно пред обществото и ще бъде защитено от Министерството на труда и социалната политика.

"Същевременно ще обърнем сериозно внимание на притесненията на хората, които протестират от страх за децата си, ще ги разгледаме и ще ги обсъдим и няма да пренебрегваме разумните предложения. Няма да приемаме обаче антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх, омраза и манипулация", заявява социалният министър Деница Сачева.

Тя посочва, че социалната система на закрила, финансова подкрепа и услуги е в полза на гражданите и цели да ги сближи, а не да ги разделя. "Затова ще положим всички усилия да сме отворени не само за разговори, но и за по-достъпна информация, с която хората сами пряко да се запознават. Призовавам да се спрат от всички страни личните нападки срещу хора, социални работници и организации и да започнем разговори за конкретните политики. Намеренията ни са да разширим разговорите с гражданите не само в София, но и в страната", отбелязва министърът на труда и социалната политика.

Законът предизвика остро недоволство от страна на противници на оттеглената Стратегията за детето, според които има план за отнемане на деца от семействата им. Те твърдят, че текстове от вече несъществуващия документ са прокарани в Закона за социалните услуги и ще се даде възможност на неправителствени организации, финансирани от чужбина, и частни фирми да извършват социални грижи, с което трайно ще се промени социалната сфера в България. За отлагане на закона се обявиха НФСБ и "Атака", както и Светият синод.