Вчера премиерът Бойко Борисов критикува върховните съдии, че бавят дело от изключителна важност за държавата и гражданите. Той предупреди, че имуществото на КТБ се разграбва и обяви, че ще бъде предложен служебен синдик.

"В конкретния случай не мисля, че работата на ВАС е забавена по какъвто и да е вариант",
коментира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев пред БНР.

Той не видя основание да се драматизира казаното от Борисов и да се възприема като критика към съда, защото според него делото е от изключителна важност и било нормално да има такива критики. Той обясни, че по казуса няма забавяне и че магистратите просто спазват процедурите, част от които е размяната на книжа и връчването на призовки.

До две, три седмици се очаква делото да бъде насрочено пред петчленен състав на ВАС. То е по жалбата на „Бромак“ и останалите конституирани страни, които са недоволни от решението на тричленния състав, който прекрати делото срещу отнетия лиценз от БНБ с аргумента, че жалбоподателите не са заинтересовани от това решение и затова няма как да се гледа дело.

"В момента този тип дела се насрочват за средата на април",
обясни Георги Колев.

Той обеща още, че, ако се налага, в името на бързината е готов да влезе в петчленния съдебен състав, който ще има последната дума по казуса.

Ако делото КТБ влезе в съдебна зала дотогова и петчленният състав потвърди прекратяването на делото, то ще може в СГС да бъде размразено ключовото дело за държавата и гражданите за обявяването на КТБ във фалит и съответното разплащане с онези, които имат да взимат пари още от КТБ.

Възможно е обаче петчленният състав да отмени прекратяването и тогава казусът за отнетия лиценз на КТБ отново ще се върне в тричленния състав на ВАС и всичко ще започне отначало.

Правосъдният министър Христо Иванов обаче защити Борисов за критиките му към съдебната власт.

Да ви кажа чисто човешки, ако аз трябваше да се чудя как да си съберем поне част от тези 3,5 млрд. лева (от КТБ), които ще налеем в тая банка и дано само с това да се ограничим, сигурно и до Дядо Мраз щях да искам да пиша писмо”, каза той.

Според него премиерът е напълно наясно, че ВСС не може да каже каквото и да е на ВАС. По-скоро възприемал думите му като опит да се изостри публичното внимание и това на институциите, защото става дума за наистина огромен обществен интерес.

"Има консенсус за спешни законодателни мерки за опазване на интереса на всички граждани, кредитори и на държавата в случая с КТБ", каза снощи министърът на финансите Владислав Горанов след среща снощи с представители на почти всички парламентарни групи за търсене на общо решение за запазване на обществения интерес, свързан с КТБ.

Три месеца ще работи Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г., решиха народните представители в началото на днешното заседание на парламента.

Вчера парламентът избра 20-членна временна комисия на пропорционален принцип. Парламентът попълни състава й, като само от БДЦ обявиха, че ще предложат член на следващо заседание.
Днес от БДЦ предложиха техният представител да бъде Красимира Ковачка.