България и Латвия развиват отлично сътрудничество в рамките на Инициативата "Три морета". Общите действия на страните-участнички превръщат Инициативата във все по-разпознаваема платформа за сътрудничество, което ѝ позволява да си партнира и с потенциални инвеститори от цял свят. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се срещна с президента на Република Латвия Егилс Левитс, цитиран в съобщение на пресслужбата на Президентството. Двустранната среща бе в рамките на Инициативата "Три морета", която започва днес в София.

Тазгодишната Шеста Среща на върха, домакин на която е президентът Румен Радев, събира държавни глави, ръководители на делегации и представители на най-високо ниво от дванадесетте държави участнички и е придружена от мащабен бизнес форум.

Ключовите приоритети за енергийна, транспортна и дигитална свързаност в рамките на Инициативата, бяха във фокуса на разговора на президентите на България и Латвия. Обща бе позицията, че ефективното използване на средствата от Инвестиционния фонд към Инициативата "Три морета" изисква и по-добра координация с инфраструктурните проекти, които се реализират с финансиране от националните бюджети и с подкрепата на европейските фондове. Откритостта и прозрачността в работата на Инвестиционния фонд и на механизмите и критериите, по които се определят проектите, които да получат финансова подкрепа, са в основата на доверието на бизнеса, бе подчертано още на срещата.

Държавният глава открои значението на партньорството в технологиите, науката и образованието за изпълнение на целите за свързаност в енергетиката, транспорта и дигитализацията, а и за създаването на качествено различна среда, която да насърчава растежа и да създава благоприятни перспективи за професионална реализация за младите хора от региона.