Той оцени като правилна реакцията на премиера Бойко Борисов, който огласи, че е получил доклад с класифицирана информация от бившия сътрудник в ДАНС Алексей Петров, предаде БТА.
По думите на Костов, трябва да бъдат направени две неща - да се провери дали въпросният доклад е в секретната секция на Министерския съвет и дали не е направено там негово копие, а на второ място - дали документът просто отсъства от секцията.
Втората възможност би означавала, че бившият премиер Сергей Станишев не го е възстановил и цялата отговорност пада върху него, коментира Костов. Той добави, че прокуратурата трябва да бъде сезирана не заради самия доклад, а заради изтичането на класифицирана информация.
Ако прокуратурата поиска имунитета на Станишев, той би трябвало сам да изпревари искането, смята Костов.
По мнението на лидера на ДСБ предстоят промени в ДАНС.
Костов съобщи, че миналата седмица е имал среща с ГЕРБ във връзка със скандалите във Висшия съдебен съвет (ВСС). От името на Синята коалиция е бил поставен въпросът за формиране на парламентарна комисия за промени в Конституцията, чрез които да се реформира ВСС. Най-важните промени са свързани с намаляването на мандатите на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на главния прокурор на пет години, посочи той. В момента те са седем години, отбеляза Костов.
Необходимо е намаляване продължителността на мандатите на членовете на ВСС, каза заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Промяната в начина на избор на съвета и в броя на членовете му са също сред належащите изменения, смятат от ДСБ.
Иван Костов коментира, че тези реформи трябва да бъдат направени и да се отнасят за настоящия ВСС, защото той е "силно корумпиран". Времето за това изтича, тъй като някои политически сили са дали срок за подкрепа на ГЕРБ, отбеляза Костов.
По думите му, исканията на Синята коалиция са били посрещнати с разбиране и се очаква да бъдат обсъдени в парламентарната група на ГЕРБ. Според ДСБ скандалите във ВСС предстоят.

Вижте видео от изказванията на Ивaн Костов и Екaтерина Михaйлова